ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewająca, aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
400 g suszonej czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula (dowolna, u mnie czerwona)
6 ząbków czosnku
2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
1 cytryna (BIO niewoskowana)
4 goździki
3 ziarna kardamonu
1 laska cynamonu
1 łyżeczka curry
1 szczypta pieprzu cayenne
1 szczypta pieprzu białego
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
pęczek świeżej natki pietruszki albo kolendry
200 g przecieru pomidorowego
3 szczypty soli morskiej grubej
woda
Wykonanie:
Do garnka na rozgrzaną oliwę i miód wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i imbir, startą skórkę z cytryny (wcześniej cytryna wyszorowana, umyta i osuszona) dodawać stopniowo wszystkie przyprawy, lekko podsmażyć. Dorzucić startą marchew na dużych oczkach, następnie soczewicę, przemieszać kilka razy i dolać wodę przykrywając całość. Po 5 minutach soczewica wchłonie płyn, dodać wówczas przecier pomidorowy (może być to większa porcja). Na koniec dodać łyżkę masła i sok z cytryny. Ważne jednak, aby soczewica pozostała lekko al dente, a zupa nie była zbyt gęsta. Dlatego czas jej gotowania to zaledwie 5 minut, a całej zupy 15 minut. Podając zupę, na talerzu skropić ją oliwą (pierwsze tłoczenie) i przyozdobić natką pietruszki.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/12/rozgrzewajaca-aromatyczna-zupa-z.html