Wykonanie

Składniki:400 g suszonej
czerwonej soczewicy2
marchewki1
cebula (dowolna, u mnie czerwona)6 ząbków
czosnku2 łyżeczki posiekanego świeżego
imbiru1
cytryna (BIO niewoskowana)4
goździki3 ziarna
kardamonu1 laska
cynamonu1 łyżeczka
curry1 szczypta
pieprzu cayenne1 szczypta
pieprzu białego1 łyżeczka
czerwonej papryki1/2 łyżeczki
kurkumy2 łyżki
oliwy1 łyżka
miodu1 łyżka
masłapęczek świeżej
natki pietruszki albo
kolendry200 g
przecieru pomidorowego3 szczypty
soli morskiej grubej
wodaWykonanie:Do garnka na rozgrzaną
oliwę i
miód wrzucić posiekaną
cebulę,
czosnek i
imbir, startą
skórkę z cytryny (wcześniej
cytryna wyszorowana, umyta i osuszona) dodawać stopniowo wszystkie
przyprawy, lekko podsmażyć. Dorzucić startą
marchew na dużych oczkach, następnie
soczewicę, przemieszać kilka
razy i dolać
wodę przykrywając całość. Po 5 minutach
soczewica wchłonie płyn, dodać wówczas
przecier pomidorowy (może być to większa porcja). Na koniec dodać łyżkę
masła i
sok z cytryny. Ważne jednak, aby
soczewica pozostała lekko al dente, a zupa nie była zbyt gęsta. Dlatego czas jej gotowania to zaledwie 5 minut, a całej zupy 15 minut. Podając zupę, na talerzu skropić ją
oliwą (pierwsze tłoczenie) i przyozdobić
natką pietruszki.

Smacznego.