Wykonanie

Danie aromatyczne o bardzo wyrazistym smaku. Polecam dla osób, które nie lubią rutyny w kuchni ;)Proporcje dla 3 osób.Składniki:1
filet z kurczaka1 słoiczek
pędów bambusowych2
ostre papryczki1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
cukru trzcinowego1 szczypta
cynamonu1 szczypta
kurkumy1 szczypta
słodkiej paprykikilka ziaren
kminu rzymskiego1 łyżeczka
curry w proszku1 szczypta
pieprzusól morska1
limonka3 łyżki
oliwy250 g
mleka kokosowegoświeża
natka pietruszki (można zastąpić świeżą
kolendrą)1 szklanka
ryżu do sushi (można zastąpić każdym innym)2 szklanki
wody3-4 łyżeczki
octu ryżowego (w przypadku jeśli jest to
ryż do sushi)1 łyżka
masłaWykonanie:Gotujemy nasz
ryż według receptury. Nie musi to być oczywiście
ryż do sushi, to była moja inwencja i ciekawość kompozycji, wydaje mi się, ze
ryż na sypko, długoziarnisty będzie odpowiedniejszy. W moim przypadku zastosowałam
ryż do sushi i po zgotowaniu przyprawiłam
octem ryżowym,
solą i
cukrem trzcinowym. Dodałam łyżkę
masła, wymieszałam. Na talerzu ułożyłam ukształtowane szyszki za pomocą dwóch łyżek. W smaku bardzo delikatne.Kolejna czynność to przygotowanie naszego
kurczaka. Filet dokładnie myjemy, suszymy papierem kuchennym, wykrawamy tłuszczyk i wszelkie niepożądane kawałki, których nie chcemy w potrawie. Kroimy następnie na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę na patelni. Idealnie pasuje do tego wok. Dorzucamy pokrojoną w piórka
cebulę, posiekany
czosnek,
pędy bambusa i przyprawiamy. Ziarna
kminu rzymskiego należy rozgnieść wcześniej w osobnym naczyniu, chyba, ze jest to puder, wystarczy szczypta. Wszystkie
przyprawy w kolejności smażymy razem z
mięsem,
cebulą,
czosnkiem i
bambusem czyli
curry,
kurkumę,
sól (
sól do smaku),
pieprz,
paprykę słodką, wcześniej wymieniony
kmin rzymski,
ostre papryczki (kwestia gustu pod względem ostrości potrawy) i na końcu
cukier wymieszany z
cynamonem (ja dodałam 3 szczypty). Zalewamy całość
mlekiem kokosowym, wyciskamy
sok z limonki i chwile gotujemy (około 5-10 minut) tak aby wszystko się ze sobą dobrze połączyło, wszystkie aromaty.Polewamy szyszki
ryżowe naszym aksamitnym sosem
kokosowym wraz z
mięsem i warzywami. Posypujemy posiekaną
natką pietruszki albo świeżą
kolendrą, która w tym przypadku jest bardziej pożądana. I gotowe.



Smacznego.