Wykonanie

Rozgrzewający
kurczak na ostro w sosie
curry na
mleku kokosowymPo prostu smacznie !Składniki:500 g
filetów z kurczaka1
cebula4 ząbki
czosnku1 puszka pokrojonych
pomidorów pelati400 ml
mleka kokosowego1 pęczek świeżej
kolendrysól morska do smaku1 szczypta świeżo zmielonego
czarnego pieprzupieprz czerwony (kilka ziaren)2 lub 3
ostre papryczki, (wedle uznania)1 szczypta mielonego kuminu1 szczypta mielonej
kolendry1 szczypta
słodkiej papryki1 szczypta
kurkumy1 szczypta
imbiru2 szczypty
przyprawy curry1 łyżka
oliwy1 plaster
masłaWykonanie:
Filety z kurczaka oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną
cebulę i
czosnek, chwilę smażyć na niewielkim ogniu do zrumienienia się, w kolejności dodawać wszystkie wymienione
przyprawy, przesmażyć, dodać
pomidory, odparować z nich
wodę.Na powstałym sosie ułożyć kawałki
kurczaka, dusić pod przykryciem około 10 minut, przemieszać, dolać
mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut do miękkości i połączenia się smaków i aromatów.Na koniec dorzucić posiekaną świeżą
kolendrę, oprószyć
czerwonym pieprzem.Podawać z
ryżem lub dobrym
pieczywem.


Smacznego !