Wykonanie
Kto nie kocha Shreka? :) Zarówno ten filmowy, jak i na talerzu potrafi poprawić humor :) Co jeszcze mają ze sobą wspólnego? Oczywiście warstwy i charakterystyczny zielonkawy kolor. Ciasto wygląda efektownie, a do tego smakuje wybornie - jest delikatne, niezbyt słodkie, orzeźwiające. Polecam serdecznie :)

Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm):
Biszkopt:5
jajek5 łyżek
cukru5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejupół łyżeczki ekstraktu z
waniliiMasa budyniowa:1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (
banan,
jabłko,
kiwi)3 budynie
śmietankowe z
cukrem (lub 2 duże)Masa śmietanowa:500 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%1
galaretka zielona - agrestowa lub
kiwiGalaretka na wierzch:2
galaretki zielone -
agrestowe lub
kiwiDodatkowo:2 opakowania dowolnych delicji
szampańskich, u mnie
pomarańczowePrzygotowanie:1. Piekarnik nagrzać do 180 ° C.2.
Biszkopt: Oddzielić
żółtka od
białek,
białka ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać
cukier,
żółtka, ekstrakt z
wanilii, na koniec - przesiane obie
mąki, wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec przez 25 min. (do suchego patyczka).

3. Rozpuścić 1
galaretkę w 3/4 szklanki gorącej
wody. Odstawić do wystygnięcia.4. Pozostałe dwie
galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej
wody, odstawić do wystygnięcia.5. Co jakiś czas zajrzeć do obu
galaretek i pilnować, żeby całkowicie nie stężały.6. Masa budyniowa: W 1,5 szklanki soku rozpuścić wszystkie budynie, pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku wlać rozpuszczony
budyń i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym
biszkopcie i odstawić do wystygnięcia.

7. Gdy masa budyniowa przestygnie - wyłożyć na nią delicje.8. Masa śmietanowa: Zimną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą
galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na delicjach. Odstawić do stężenia.9. Gdy pozostałe dwie rozpuszczone
galaretki zaczną tężeć, wylać je na masę
śmietanową.10. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.Źródło/ Inspiracja: sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com
