Wykonanie
Od jakiegoś czasu wróciłam do swojej diety, dlatego znajdziecie na blogu trochę więcej dietetycznych przepisów.Dzięki temu schudłam 2 kg...:)Wczoraj z moją Siostrą robiłam ciasto
marchewkowe i chociaż przepis jest już w poprzednim
poście, dzisiaj chcę Wam pokazać zupełnie inną wersję. Wersję dietetyczną. O nieco innym smaku, ale jaką pyszną!Do tego tym razem miałam lepszego fotografa, gdyż zdjęcia zrobił mój Szwagier.

Dietetyczne ciasto
marchewkowe:1,5 szklanki
mąki z
amarantusa3 szklanki startej na małych oczkach
marchewki0,5 szklanki zmielonych
orzechów włoskich0,5 szklanki
oliwy z oliwek (lub
oleju)0,5 szklanki
miodu2 łyżki
cukru4
jajka2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 kropla
aromatu migdałowego2 łyżki
suszonej żurawiny2 łyżki
rodzynek1 łyżka
przyprawy korzennej1/4 łyżeczki
cynamonuBiałka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na gładką pianę. Dodajemy dwie łyżki
cukru, ubijamy, dodajemy
żółtka i jeszcze przez chwilę ubijamy.Odkładamy mikser. Dodajemy
oliwę z oliwek i
aromat migdałowy, mieszamy łyżką.Dokładamy startą
marchewkę, mieszamy łyżką.Dodajemy pozostałe składniki -
mąkę, zmielone
orzechy,
miód,
suszone owoce,
sodę oczyszczoną,
cynamon,
przyprawę korzenną. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.Formę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy
masłem. Wlewamy nasze ciasto, wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę.Na wierzch robimy polewę
cytrynową z przepisu tutaj.Smacznego:)