Wykonanie

Jak przy pierwszych podejściach do różnych wypieków, w pół godziny zdążyłam sobie wyobrazić, co może pójść nie tak. Ciasto będzie za mokre. Ciasto będzie za suche. Wyjdzie zakalec. Suchar. Będzie niedobre, nie słodkie. Za słodkie.Zamiast tego jest niesamowicie pyszne. Mało, że wyszło - wyciągnęłam z pieca pachnący
cynamonem i
orzechami placek. Jest miękki, aromatyczny i znika w jeden dzień. Zrobiłam dużą blachę i byłam przekonana, że starczy na co najmniej kilka dni, ale w przypadku tego ciasta nie ma o tym
mowy.Ciasto z dyni obowiązkowo do powtórzenia.Składniki na 1 okrągłą blachę (śr. 25 cm)przepis od zwegowanych2 szklanki miąższu dyni,2 szklanki
mąki,0,75 szklanki
cukru,3
jajka,5 łyżeczek
cynamonu,0,75 szklanki
oleju,łyżeczka
sody oczyszczonej,100 g
orzechów włoskich lub
migdałów (posiekanych),100 g drobnych
rodzynek200 g
jogurtu greckiegomiód do smakuPrzygotowanie :
Jajka ubijamy wraz z
cukrem. Do masy dodajemy
mąkę,
olej,
sodę i
cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy starty na małych oczkach tarki i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone
orzechy włoskie/migdały oraz
rodzynki. Ciasto mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką formy. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C.Po wyjęciu i ostudzeniu na ciasto wykładamy warstwę
jogurtu greckiego zmieszanego z
miodem -
miodu tyle, żeby było słodkie (ja dałam 3 łyżki, ale próbujcie i dopasujcie do siebie).