ßßß Cookit - przepis na Ciasto z dyni

Ciasto z dyni

nazwa

Wykonanie

Jak przy pierwszych podejściach do różnych wypieków, w pół godziny zdążyłam sobie wyobrazić, co może pójść nie tak. Ciasto będzie za mokre. Ciasto będzie za suche. Wyjdzie zakalec. Suchar. Będzie niedobre, nie słodkie. Za słodkie.
Zamiast tego jest niesamowicie pyszne. Mało, że wyszło - wyciągnęłam z pieca pachnący cynamonem i orzechami placek. Jest miękki, aromatyczny i znika w jeden dzień. Zrobiłam dużą blachę i byłam przekonana, że starczy na co najmniej kilka dni, ale w przypadku tego ciasta nie ma o tym mowy.
Ciasto z dyni obowiązkowo do powtórzenia.
Składniki na 1 okrągłą blachę (śr. 25 cm)
przepis od zwegowanych
2 szklanki miąższu dyni,
2 szklanki mąki,
0,75 szklanki cukru,
3 jajka,
5 łyżeczek cynamonu,
0,75 szklanki oleju,
łyżeczka sody oczyszczonej,
100 g orzechów włoskich lub migdałów (posiekanych),
100 g drobnych rodzynek
200 g jogurtu greckiego
miód do smaku
Przygotowanie :
Jajka ubijamy wraz z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy starty na małych oczkach tarki i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie/migdały oraz rodzynki. Ciasto mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu i ostudzeniu na ciasto wykładamy warstwę jogurtu greckiego zmieszanego z miodem - miodu tyle, żeby było słodkie (ja dałam 3 łyżki, ale próbujcie i dopasujcie do siebie).
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2012/11/ciasto-z-dyni.html