Wykonanie
W związku z Halloween i zakupieniem dyni do wydrążenia na lampion, postanowiłam wykorzystać miąższ do wyczarowania czegoś pysznego. Znalazłam interesujący, a jednocześnie nieskomplikowany przepis na ciasto
dyniowe autorstwa abbry . Nazwałam je piernikowe, bo ma podobny smak do piernika, przypomina mi również ciasto
marchewkowe. Wyszło pyszne - polecam! Warto odcisnąć miąższ z dyni, dzięki temu ciasto będzie puszyste, ale nie mokre. Oto przepis:
2 szklanki wydrążonego miąższu z dyni1 szklanka
cukru3
jajka3 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
sody1
cukier waniliowy3 szklanki
mąki1 szklanka
olejugarść
orzechów włoskichJajka ubić z
cukrem , dodać
olej ,
mąkę ,
cukier waniliowy ,
sodę i
cynamon . Zmiksować . Do masy dodać utartą
dynię i
orzechy , delikatnie wymieszać łyżką .Ciasto wlać do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut .