Wykonanie
Rozpieszczania kubków
smakowych ciąg dalszy...Tym razem śniadanie, chociaż danie można zjeść o dowolnej
porze dnia ( a nawet nocy).Omlet w dwóch wersjach: wytrawnie i na słodko.

Wytrawnie:Omlet:2
jajka1-2 łyżki
mlekaszczypta
solipieprzzioła (
bazylia,
oregano... wedle uznania)Farsz:
makrela wędzona (lub inna
ryba wędzona)
pomidorsercebulaSkładniki na omlet ubijamy na gładką masę i smażymy na rozgrzanej patelni.Uwaga! omletu nie przerzucamy.W momencie kiedy zsiądzie się
jajko dodajemy rozdrobioną
rybę, plastry
pomidora i posypujemy
startym serem. Całość smażymy jeszcze około 2 minuty na małym ogniu i pod przykryciem (do rozpuszczenia
sera).Przekładamy na talerz, tak aby złożył się nam na pół.Słodko:2
jajka1-2 łyżki
mlekaszczypta
soliodrobina
cynamonucukier puderFarsz:wydrylowane
czereśniemaliny (mogą być
borówki,
jagody)
bita śmietanaSkładniki na omlet ubijamy na gładką masę i smażymy na rozgrzanej patelni.Uwaga! omletu nie przerzucamy.
Owoce lekko ugniatamy w misce (nie robimy papki). Farsz dodajemy na sam koniec smażenia i podobnie jak przy pierwszym wariancie trzymamy przez około 2 minuty pod przykryciem i na małym ogniu.Przekładamy na talerz i dodajemy na wierzch
bitą śmietanę.Smacznego.