Wykonanie
Niedawno obiecałam, że podam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie zdrowego
jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj
pora na oszukane gołąbki, w których
kapustę zastąpiłam właśnie
jarmużem.

Składniki:*na gołąbki:pół kg
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego100
kaszy jaglanej1 duża
cebula, pokrojona w drobną kostkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1
jajko10 liści
jarmużupół pęczka posiekanego świeżego
koprusólpieprzolej rzepakowy do smażenia*na sos:1
cebula, pokrojona w kostkęząbek
czosnku, posiekanyjedna czwarta
papryczki chilli, drobno posiekanejpuszka
pomidorówszklanka
wody3 łyżeczki
koncentratu pomidorowegosólpieprzszczypta
papryki ostrejpół łyżeczki
papryki słodkiejłyżka
oleju do smażeniaPrzygotowanie:
Kaszę ugotowałam i wystudziłam.
Cebulkę podsmażyłam z
czosnkiem i papryczką, wystudziłam.Liście
jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno.Do
mięsa dodałam
kaszę jaglaną,
cebulę i
czosnek,
jarmuż,
jajko,
koper i
przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam.Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron.Przygotowałam sos:
cebulę i
czosnek podsmażyłam, zalałam
pomidorami i
wodą, dodałam
koncentrat pomidorowy i
przyprawy. Poddusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty i przelałam do garnka.Do garnka z sosem włożyłam obsmażone kotlety i całość dusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawałam z
chlebem lub
ziemniakami.
