ßßß Cookit - przepis na Oszukane gołąbki z jarmużem

Oszukane gołąbki z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Niedawno obiecałam, że podam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem.
Składniki:
*na gołąbki:
pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
100 kaszy jaglanej
1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 jajko
10 liści jarmużu
pół pęczka posiekanego świeżego kopru
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia
*na sos:
1 cebula, pokrojona w kostkę
ząbek czosnku, posiekany
jedna czwarta papryczki chilli, drobno posiekanej
puszka pomidorów
szklanka wody
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
szczypta papryki ostrej
pół łyżeczki papryki słodkiej
łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę ugotowałam i wystudziłam.
Cebulkę podsmażyłam z czosnkiem i papryczką, wystudziłam.
Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno.
Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam.
Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron.
Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty i przelałam do garnka.
Do garnka z sosem włożyłam obsmażone kotlety i całość dusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawałam z chlebem lub ziemniakami.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/10/oszukane-goabki-z-jarmuzem.html