Wykonanie
Przepis na leczo. Przepis na leczo – tradycyjne węgierskie danie. Rzadko, bo rzadko ale jednak zdarzają się takie dni, kiedy mamy ochotę zjeść coś bez
mięsa, z samych warzyw, a zarazem dobrego i niezbyt ciężkiego. W takie dni z pomocą przychodzi nam przepis na leczo, tradycyjne węgierskie danie, które składa się wyłącznie z warzyw.Składniki potrzebne do leczo:3-4 średniej wielkości
cebule / pokrojone w paski4-5 ząbków
czosnku / drobno posiekanekilogram
papryki (np. po pół żółtej i zielonej) / pokrojonej w kostkęŚredniej wielkości
cukinia / pokrojona w kostkę
koncentrat pomidorowy / ok. 2-3 łyżeczkikilogram mocno dojrzałych
pomidorów / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w ósemki
ostra paprykasłodka paprykasól i
pieprzolejSposób przygotowania lecza:Przepis na leczo jest niezwykle prosty, jednak gdybyście
mieli jakieś wątpliwości piszcie śmiało, na pewno je rozwiejemy.1. Do dużego garnka wlewamy sporą ilość
oleju, na który wrzucamy
cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli. Przed końcem smażenia
cebuli dodajemy drobno posiekany
czosnek.2. Garnek na chwilę ściągamy z kuchenki i dodajemy ok 2 łyżeczki
słodkiej papryki i mieszamy ją z
cebulą,
czosnkiem i
olejem, następnie dodajemy 1-2 łyżeczki
ostrej papryki i znowu mieszamy. Garnek ściągamy z kuchenki, żeby
papryka pod wpływem temperatury nam się nie skarmelizowała.3. Następnie do garnka dodajemy pokrojone warzywa:
pomidory,
paprykę i
cukinię, posypujemy wszystko
solą, żeby szybciej puściło
wodę i… dusimy na małym ogniu w garnku pod przykrywką przez 30-40 minut. Mieszamy leczo co jakiś czas, żeby nam się nie przypaliło i oczywiście próbujemy, czy jest dobrze przyprawione.4. Jeżeli smak jest mało wyrazisty śmiało możemy dosypać
soli,
pieprzu,
papryki – wszystko zależy od tego jak lubicie. Niektórzy dolewają odrobinę
magi do zup. Jeżeli leczo jest zbyt rzadkie zagęszczamy je 2-3 łyżeczkami
koncentratu pomidorowego.5. Leczo z kiełbasą? Z parówkami? Powyższy przepis jest przepisem na tradycyjne, węgierskie leczo, jednak jeżeli nie możecie powstrzymać się od zjedzenia
mięsa, śmiało możecie wkroić do niego
wędzoną kiełbasę lub pokrojone
parówki.Gotowe! Przepis na leczo. Tradycyjne węgierskie danie. Można je jeść samo, na ciepło, na zimno, z
ryżem. Podoba się nasz przepis na leczo? Daj znać w komentarzach jak ci poszło.