Wykonanie
Witajcie Kochani! Dawno mnie nie było. Miło mi, że są osoby, które upominają się o kolejne przepisy i czekają na mój powrót. Całkowity powrót jest już coraz bliżej. Niestety ciągle pojawiają się jakieś przeszkody. Wczoraj na przykład miałam
mieć podłączony piekarnik, ale wizyta elektryka skończyła się na tym, że mamy gniazdko w miejscu niezgodnym z przepisami bezpieczeństwa i musimy to zmienić. Z remontem to niestety już tak jest, że "ciągle coś". Aktualnie czekamy aż nasz stolarz będzie miał wolny termin, żeby wyciąć i założyć nam blaty. Kiedy to
zrobi, wszystko powinno pójść już sprawnie i mam nadzieję, że w listopadzie kuchnia będzie już skończona.
Póki co po odłączaniu starej kuchenki nie mamy w ogóle możliwości gotowania - jedyne źródło ciepłych posiłków to mikrofalówka :(Mam w zapasie trochę przepisów i zdjęć, którymi
będę się z
Wami od czasu do czasu dzielić, żeby
potem nowe przepisy nie musiały czekać w kolejce ;) Poniżej przepis na moje pyszne wspomnienie lata. Mmm zjadłoby się teraz... :)Nie jest to prawdziwe węgierskie leczo. Węgierskie leczo jest wegetariańskie i nie zawiera
cukinii. Jest to leczo w polskim wydaniu, które pamiętam z dzieciństwa. Danie jest bardzo proste do zrobienia, jednogarnkowe i jak dla mnie przepyszne.
Składniki:łyżka
smalcu (ewentualnie
oleju)400 - 500 g
kiełbasy (u mnie
Toruńska)100 g
boczku wędzonego2
cebule (ok 300 g)4 ząbki
czosnkuok 500 g
cukinii4 - 5 dojrzałych
pomidorów (ok 400-450 g)2 spore
papryki najlepiej kolorowe: żółta i czerwona (ok 300 g bez gniazda)
sól, świeżo mielony
pieprz,
papryka słodka, opcjonalnie
ostra papryka (ja nie używam); do smakuok 1 łyżki
koncentratu pomidorowegoW garnku rozpuść
smalec.
Kiełbasę i
boczek pokrój, a następnie wrzuć do garnka i usmaż (nie przejmuj się jeśli dno się "przypali"
potem wszystko ładnie odejdzie i nada smaku).
Mięso wyjmij do miseczki i odstaw.
Na tłuszczu pozostałym z
mięsa usmaż posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Pokrój
cukinię,
pomidory (możesz najpierw zdjąć skórkę),
paprykę i dodaj do usmażonej
cebuli. Dodaj też usmażone
mięso. Przykryj i duś około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku
przyprawami i
koncentratem pomidorowym.
SMACZNEGO!
przepis własny