Wykonanie
Były naleśniki ażurowe na słodko, dzisiaj
pora na naleśnikowe roladki ażurowe. Świetnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich - pięknie wyglądają, a do tego nieźle smakują. Do moich roladek wykorzystałam podstawowe składniki, ale myślę, że spokojnie można je wzbogacić, dodając na przykład
paprykę,
kukurydzę czy
łososia wędzonego (zamiast
szynki).

Składniki:* na naleśniki:1 szklanka
mąki pszennej1
jajkopół szklanki
mlekapół szklanki
wody gazowanejłyżeczka
oleju rzepakowegoszczypta
soliszczypta
cukrurozmrożony
szpinak - brykiet (4 kostki)* na wypełnienie:
śmietankowy serek kanapkowy8-10 plasterków
szynkiogórek kiszony pokrojony w plasterki
szczypiorekPrzygotowanie:1. Przesiałam
mąkę do miski, wbiłam
jajka, dodałam
sól,
cukier i
szpinak, wlałam
mleko,
wodę oraz
olej i całość wymieszałam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak
śmietana).2. Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.3. Ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując wzór - ażurowy prostokąt, dosyć gęsto wypełniony.4. Smażyłam delikatnie z dwóch stron.5. Na ażurowe prostokąty układałam plastry
szynki (przekrojone na pół - tak, aby ich szerokość odpowiadała szerokości naleśnika), które smarowałam cienką warstwą
serka i na które układałam plasterki
ogórka.6. Prostokąty zwijałam w roladki i przewiązywałam
szczypiorkiem.
