Wykonanie

Po dwóch latach odważyłam się w końcu zajrzeć do pożyczonej od Zosi książki Julii
Child, która zjeździła już ze mną pięć miast. Julia, jak to Julia swoim frywolnym i swojskim
językiem radzi co jak obierać, z czym ugotować, w jakim garnku i jak długo. Na jednej ze stron natknęłam się na pomysł zastąpienia
śmietany ryżowym puree.
Ryż sam w sobie nie posiada charakterystycznego smaku, który mógłby zdominować inne aromaty, dlatego świetnie nadaje się do tego typu zadań. Gwarantuje wam, że nigdy nie jedliście tak aksamitnej i delikatnej zupy. Krem przygotowany z
ryżowym puree gwarantuje gamę całkiem nowych doznań
smakowych. Jest po prostu idealny, a do tego lekki i zdrowy.**************V elvety cream of leekAfter two years,I finally looked into the books of Julie
Child borrowed from Sophie Julia by his frivolous and familiar language advises us how to peel the vegetables,how to cook them,in which pot and for how long. On one of the pages, I
came across the idea of replacing cream by rice puree . Rice itself does not have a distinctive flavor, which could dominate the other flavors, so is just perfect for this kind of food . I guarantee you that you never ate so velvety and delicate soup. Cream prepared with rice puree provides a whole new range of taste sensations. It is just perfect, and this light and healthy.

czas przygotowania:30 minutCzego potrzebujesz na 2 porcje?1/2 szkl
białego ryżu1
marchewka, obrana i pokrojona w mniejsze kawałki1
pietruszka, obrana i pokrojona w mniejsze kawałki1 duża
cebula, poszatkowana1
por, poszatkowanyok. 1 l
wody2 ząbki
czosnku, zmiażdżony
oliwa1 łyżeczka
margaryny roślinnej
sól,
pieprzpłatki drożdżowe lub
parmezan (opcjonalnie)Co teraz?1.
Cebulę podsmaż na rozgrzanej
oliwie.2. Zalej ją
wodą, dodaj
marchewkę,
pietruszkę,
ryż i gotuj ok. 25 minut na średnim ogniu, aż
ryż będzie miękki.3. Podsmaż
pora na
maśle.4. Kiedy
ryż jest już bardzo miękki dodaj
por,
czosnek,
posól, popierz i zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli trzeba dodaj
wody. Zagotuj ponownie, jeśli trzeba powtórz miksowanie.5. Podawaj lekko przestudzony. Możesz posypać go
parmezanem lub
płatkami drożdżowymi.Żeby osiągnąć gładkość ze zdjęcia zmiksuj zupę, kiedy już ostygnie.

V elvety cream of leekpreparation
time : 30 minutesWhat do you need for 2 servings ?1/2 cup of white rice1 carrot, peeled and cut into smaller pieces1 parsley root,peeled and cut into smaller pieces1 large onion,shredded1 leek, choppedapproximately 1 liter of water2 cloves of garlic, crushed
olive oil1 teaspoon
plant margarinesalt and pepperyeast flakes and
Parmesan cheese(optional)Now what?1. Fry onions in hot oil .2.
Pour it with water, add the carrots, parsley, rice, and cook about 25 minutes on medium heat until the rice is tender .3. Sauté the leek in butter.4. When the rice is
very soft,add the leeks,garlic,salt, pepper and blend everything until smooth. If needed add water. Boil again and mix again if need .5.
Serve slightly cooled .