ßßß Cookit - przepis na Brokułowe-słonecznikowe pesto

Brokułowe-słonecznikowe pesto

nazwa

Wykonanie

Kiedy już na prawdę nie ma czasu gotować lub akurat dopadnie Was słodkie lenistwo warto przygotować to szybkie pesto z zielonego brokuła, ziaren słonecznika i czosnku. Świetnie nadaje się na sesję lub obiad po ciężkim dniu pracy.
***
When you really do not have time to cook or just you're too lazy, you can prepare this quick pesto with green broccoli,sunflower seeds and garlic. It's ideal for a exam's time or dinner after a hard day's work.
czas przygotowania: 15 minut
Czego potrzebujesz na 2 porcje?
ok. 7-8 różyczek brokuła (ja używałam mrożonego)
1/2 szkl wody
1 łyżka ziaren słonecznika (mogą być prażone, pesto będzie lepsze ale straci trochę wartości odżywczych, zatem wybór należy do ciebie)
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżka parmezanu lub płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól, pieprz
dowolny makaron
Co teraz?
1. Zalej brokuły wodą i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, aż wchłoną cały płyn. Po tym czasie powinny być już miękkie.
2. Dodaj czosnek, słonecznik, ser lub płatki drożdżowe, oliwę i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku i wymieszaj z dowolnym makaronem.
Broccoli&sunflower pesto
preparation time: 15 minutes
What do you need for 2 servings ?
7-8 florets of broccoli(I used frozen ones)
1/2 a glass of water
1 tablespoon of sunflower seeds(can be roasted,pesto will be better but will lose some nutritional value, so the choice is yours)
3 tablespoons olive oil
clove garlic, crushed
1 tablespoon Parmesan cheese or yeast flakes(optional)
salt and pepper
any pasta
What now?
1 Pour water over the broccoli and cook, covered,about 10 minutes, until all the liquid is absorb ed. After that time they should be soft.
2 Add garlic, sunflower seeds, cheese or yeast flakes, olive oil and blend until smooth . Season to taste and mix well with any pasta .
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/06/brokuowe-sonecznikowe-pesto.html