Wykonanie
Kiedy już na prawdę nie ma czasu gotować lub akurat dopadnie Was słodkie lenistwo warto przygotować to szybkie pesto z zielonego
brokuła,
ziaren słonecznika i
czosnku. Świetnie nadaje się na sesję lub obiad po ciężkim dniu pracy.***When you really do not have
time to cook or just you're too lazy, you can prepare this quick pesto with green broccoli,sunflower seeds and garlic. It's ideal for a exam's
time or dinner after a hard day's work.czas przygotowania: 15 minutCzego potrzebujesz na 2 porcje?ok. 7-8 różyczek
brokuła (ja używałam mrożonego)1/2 szkl
wody1 łyżka
ziaren słonecznika (mogą być prażone, pesto będzie lepsze ale straci trochę wartości odżywczych, zatem wybór należy do ciebie)3 łyżki
oliwyząbek
czosnku, zmiażdżony1 łyżka
parmezanu lub
płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól,
pieprzdowolny
makaronCo teraz?1. Zalej
brokuły wodą i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, aż wchłoną cały płyn. Po tym czasie powinny być już miękkie.2. Dodaj
czosnek,
słonecznik,
ser lub
płatki drożdżowe,
oliwę i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku i wymieszaj z dowolnym
makaronem.Broccoli&sunflower pestopreparation
time: 15 minutesWhat do you need for 2 servings ?7-8 florets of broccoli(I used frozen ones)1/2 a glass of water1 tablespoon of sunflower seeds(can be roasted,pesto will be better but will lose some nutritional value, so the choice is yours)3 tablespoons
olive oilclove garlic, crushed1 tablespoon
Parmesan cheese or yeast flakes(optional)salt and pepperany pastaWhat now?1
Pour water over the broccoli and cook, covered,about 10 minutes, until all the liquid is absorb ed. After that
time they should be soft.2 Add garlic, sunflower seeds, cheese or yeast flakes,
olive oil and blend until smooth . Season to taste and mix well with any pasta .