Wykonanie
Bulion z kostki smakuje sztucznie. A kto ma czas gotować osobno
wywar, żeby sprawić sobie porządną bazę do sosu czy zupy krem? Bynajmniej nie ja. Te kostki zrobiłam już jakiś czas temu. Początkowo myślałam, że nie do końca osiągnęłam zamierzony cel ale po dodaniu kilku do zupy okazało się, że jednak wszystko się udało. Takie kostki, które powstały ze zmiksowanego
wywaru i całych warzyw to nie tylko bogaty aromat ale też świetny, naturalny smak domowego
bulionu. Zazwyczaj przygotowujemy gęste sosy, nie zależy nam na ich klarowności. Dlaczego zatem marnować warzywka i mrozić sam bulion? Lepiej zamrozić całość, żeby osiągnąć bardziej intensywny smak. W przepisie znalazły się
płatki drożdżowe. Dlaczego? Ponieważ są źródłem umami - czyli naturalnego odpowiednika sztucznie otrzymywanego glutaminianu
sodu. Nie musicie ich dodawać, ale polecam. Wzmocnią smak każdej potrawy.********************************************************************Ready-made broth cubes taste artificial. And who has
time to cook separately broth to
make a decent base for the sauce or cream soup ? That's not me. These cubes,which
were made of mixed vegetables and the broth have great,natural flavor of the
home-made boullion . Usually we prepare thick sauces, so we do not care for their clarity. So why waste your veggies and freeze the broth itself ? It is better to freeze a whole mixture,to achieve
more intense flavor . The recipe includes yeast flakes . Why ? Because they are the source of umami - the natural equivalent of artificially received MSG. You do not have to add them,but I would recommend . Will enhance the taste of every dish.

Domowe kostki warzywneczas przygotowania: 2 hCzego potrzebujesz na ok. 80 kostek1
cebula1
czerwona papryka3
marchewki, obrana i pokrojone2
pietruszki, obrane i pokrojone1/2
selera, obrany i pokrojonypęczek
natki pietruszki1/2
pora, pokrojony
sól,
pieprz2 łyżki
płatków drożdżowych5 ząbków
czosnkudowolne
zioła: ja dodałam kuminu,
kurkumy,
słodkiej papryki,
oregano i
lubczykuok. 1 1/2 l
wodyCo teraz?1. Upiecz
paprykę i
cebulę w temp 200 C. Są gotowe, kiedy ich skórka
zrobi się czarna.2. Włóż upieczoną
papryką do foliowej siatki, zawiąż i zostaw na 2 minut. Po tym czasie ściągnij spaloną skórkę i wyjmij gniazdo nasienne.3. Wrzuć do garnka wszystkie warzywa, zalej
wody, dodaj
przyprawy o gotuj na wolnym ogniu ok 1 h. W początkowej fazie zbieraj z wierzchu szumowiny.4. Zmiksuj zupę na gładką masę, przelej do pojemników na
lód i zamróź.

preparation
time: 2 hoursWhat do you need for about 80 cubes1 onion1 red bell pepper3 carrots,peeled and chopped2 parsley, peeled and chopped1/2
celery, peeled and slicedbunch of parsley1/2 leek,slicedsalt and pepper2 tablespoons of yeast flakes5 cloves of garlicAny herbs: I added cumin, turmeric,
paprika,
oregano and lovageapproximately one half liter of waterNow what?1. Bake the peppers and onion in a temperature 200 ° C. They are ready when their skin will turn black.2. Put the baked peppers in a plastic bag,tie and leave for 2 minutes. After this
time,take off the burnt skin and remove the seed slot .3 . Throw all the vegetables to the pot,cover with water, add spices and simmer for about 1 hour . In the initial phase collecte the scums on surface .4. Blend the soup until smooth,
pour into ice containers and freeze .