Wykonanie
Prawie dekadę zajęło mi nauczenie się obchodzenia z
brukselką. A przecież gotowała ją już moja babcia! Z dzieciństwa pamiętam gorzki posmak, który pozostawiał w ustach każdy kęs tej wmuszanej we mnie małej
kapusty...wmuszanej, aż do wczoraj. Bo okazało się, że ugotowanie
brukselki nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać.Po odkryciu, że
brukselka może być pyszna i słodka serwuje wam ją z pełnoziarnistą
bułką tartą, zieloną
pietruszką, aromatycznym
czosnkiem i
ostrymi płatkami chilli przetykanymi
serową nutą
płatków drożdżowych, które z powodzeniem możecie zastąpić
parmezanem! Obiad w 30 minut! A do tego jaki!Co z tą brukselką?Po pierwsze trzeba pamiętać, żeby wybierać te małe, jasnozielone i twarde główki o przylegających do siebie liściach. Stare, luźne i miękkie
brukselki będą wydzielały nieprzyjemny zapach siarki, a po ugotowaniu będą gąbczaste i gorzkie. Po drugie
brukselkę gotujemy od 8 do 10 minut, po tym czasie wydzielają się z niej gorzkie substancje, które w dzieciństwie nie dawały mi spokojnie zjeść obiadu! A po trzecie
brukselkę gotujemy BEZ przykrycia, bo w innym wypadku pod pokrywką mogą zbierać się gazy siarkowe, a tego przecież nie chcemy.Sama
brukselka jest dobrym źródłem kwasu foliowego i indoli, które pomagają w profilaktyce nowotworowej. Ta mała
kapustka jest też całkiem niezłym źródłem błonnika, a do tego w 100 g ma zaledwie 58 kcal. W nadmiarze może jednak powodować wzdęcia, więc bez przesady z jej spożywaniem :)********************************************************************************Newborn sproutsIt took me almost a decade to learn how to handle with sprouts . From childhood,I remember the bitter taste that left in my mouth every bite of this little cabbage . Yesterday i t turned out that cooking sprouts is not as easy as you might think.After discovering that they can be delicious and sweet I present you the sprouts with whole grain bread crumbs, parsley, aromatic garlic and
chilli flakes sewn with cheese yeast flakes, which you can successfully replace with
parmesan ! Dinner in 30 minutes!What about the sprouts?First you have to remember to choose those small, light green and hard heads of adjacent leaves. Old, loose and soft sprouts are going to produce an unpleasant smell of sulfur, after cooking they will be spongy and bitter . Secondly,sprouts should be cooked 8 to 10 minutes, after which
time it emit bitter substances! Thirdly,cook sprouts uncovered, for otherwise sulfur gases will be accumulated under the lid - and we do not want this, do we? .Sprout itself is a good source of folic acid and indoles, which help in the prevention of cancer. This little cabbage is also a pretty good source of fiber, and in 100 g has only 58 calories. In excess,however, may cause bloating :)
czas przygotowania: 20 minutCzego potrzebujesz na 1 porcję?ok. 10
brukselek, przekrojonych na półszczypta
soli, szczypta
cukru2 łyżki pełnoziarnistej
bułki tartej (pokrusz wysuszoną
bułkę lub
chleb pełnoziarnisty, możesz też użyć
zwykłej bułki)1 ząbek
czosnku, zmiażdżonyszczypta
płatków chilli1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
płatków drożdżowych lub
parmezanu1 łyżka
masła lub
margaryny roślinnejCo teraz?1. Mały garnek napełnij w 3/4 wysokości
wodą i zagotuj ją. Dodaj szczyptę
soli,
cukru i wrzuć połówki
brukselki. Gotuj 10 minut na średnim ogniu, bez przykrycia!2. W międzyczasie rozpuść w rondelku
masło, dodaj
bułkę tartą,
czosnek,
chilli,
płatki drożdżowe,
pietruszkę i zesmaż przez chwilę.3. Odcedź ugotowaną
brukselkę, posyp
bułką tartą i podawaj.Newborn sprouts!!preparation
time : 20 minutesWhat do you need for one serving ?about 10 Brussels sprouts,halveda pinch of salt, a pinch of sugar2 tablespoons whole-wheat bread crumbs1 clove of garlic, crushedpinch of
chilli flakes1 teaspoon chopped fresh parsley1 teaspoon yeast flakes or
parmesan1 tablespoon butter or
margarineNow what?1. Fill small pot in 3/4 of its height with water and boil it. Add a pinch of salt, sugar and put halved sprouts. Cook 10 minutes over medium heat,uncovered !2. In the meantime,melt the butter in a saucepan, add the bread crumbs, garlic,
chilli, yeast flakes, parsley and fry for a while.3. Drain cooked sprouts, sprinkle with bread crumbs and
serve.