Wykonanie
Przyszedł czas na gofry z
kaszki . Nie z
manny, a z orkiszowej . Dla mnie jest o wiele lepsza w smaku, a jej zastosowanie jest w
sumie identyczne. Gofry
kakaowe w wersji wegańskiej, na
mleku ryżowym . Podane z słodkimi
śliwkami w
syropie z agawy . Do tego zdrowe dodatki - ziarna kakaowca, surowe
pistacje oraz niezastąpione tahini . To kolejne gofry, które plasują się na liście najbardziej chrupiących. I warto zapamiętać - nie ma lata bez gofrów ! :)



wegańskie
kakaowe gofry z
kaszki orkiszowej podane z ziarnami kakaowca,
śliwkami w
syropie z agawy z
cynamonem, surowymi
pistacjami oraz tahinivegan cocoa waffles from spelt semolina served with cocoa nibs, plums with agave
syrup and cinnamon, raw pistachios and tahini

Składniki:- 3 łyżki
kaszki orkiszowej (może być też
manna)- 2 łyżki
mąki owsianej- szczypta
proszku do pieczenia oraz
sody oczyszczonej- łyżeczka
kakao- szczypta
cynamonu- 1/2 szklanki
mleka ryżowego (lub inne roślinne)Suche składniki połączyć ze sobą. Dolać
mleko, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20min. (można to zrobić wieczorem). Nagrzać dokładnie gofrownicę i wysmarować lekko
olejem (u mnie
kokosowy). Piec gofry. Z takiej ilości składników wychodzą dwa duże. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Jeśli zaś nie macie pomysłu na obiad to polecam naleśniki z
tofu pomidorowym z warzywami oraz dużą ilością przypraw. Takie dania świetnie sprawdzają się w upalne dni - nie za gorące *, ale też nie zimne, a do tego sycące oraz bardzo zdrowe :)* w zależności od dodanych przypraw, niektóre porządnie potrafią rozgrzać ;)

orkiszowe naleśniki na
mleku ryżowym (w wersji wegańskiej bez jaj) podane z smażonym
pomidorowym*
tofu z
cebulką,
kukurydzą i
szpinakiemspelt crepes with rice milk (vegan - without eggs) served with fried tomato*
tofu with onion, corn and spinach*dodatek pomidorowej passaty*with tomato passataMiłego dnia :)