ßßß
Zdarzyło mi się już robić te placuszki w przeszłości, przywołuję więc już tylko kiedyś opublikowany przepis. Te placki zdecydowanie na to zasługują - ich delikatny smak bez wątpienia sprawia, że chce się odtwarzać ten przepis w nieskończoność.
/1 porcja/-3 łyżki kaszy manny- 2 łyżki mąki żytniej- 1 jajko- 2/3 szklanki mleka+ dodatkowe 1/3 szklanki (opcjonalnie)- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta sodyDo gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę manną, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania, gotujemy do momentu, w którym kasza nabierze odpowiedniej, nie za rzadkiej konsystencji, a następnie mieszamy kleik ze syropem z agawy i studzimy. Następnie dodajemy żółtko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, jeśli nasza masa jest zbyt gęsta, dodajemy mleko (u mnie te 1/3 szklanki), a w osobnym naczyniu ubijamy białko. Łączymy je ostrożnie z ciastem. Placuszki smażymy do zarumienienia na rozgrzanej patelni ceramicznej bez, lub z niewielką ilością tłuszczu.