Wykonanie
Czas na niedzielne śniadanie. Dziś ponownie włączam piekarnik. Dzień deserowo zaczynam, pysznym
czekoladowym ciastem. Na miano porannego zasługuje, bo pełne zdrowia jest i energii dodaje.
Mowa o brownie, najlepszym jakie
jadłam - tym z dodatkiem
awokado . Dodałam mu kokosowej nutki za sprawą
mąki i
płatków kokosowych . Oczywiście jak brownie to koniecznie z
kakao i
gorzką czekoladą . W moim też
orzechów nie zabrakło,w środku
ukryłam nerkowce . Na koniec podałam jeszcze z
truskawkami . Mała poranna czekoladowa uczta!
owsiane brownie
kokosowe z
awokado, z
płatkami kokosowymi oraz
nerkowcami podane z
truskawkamioat coconut brownie with
avoacdo, coconut flakes and cashew nuts served with strawberries
Składniki:- 3-4 łyżki
mąki owsianej (lub innej)- 2 łyżki
mąki kokosowej-
jajko- 1/2 dojrzałego
awokado- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej i tyle samo
proszku do pieczenia- kopiasta łyżeczka
kakao-
gorzka czekolada -> posiekana- łyżka
syropu klonowego lub innej
słodyczy np.
miodu- opcjonalnie:
płatki kokosowe,
nerkowceMąkę połączyć z
jajkiem,
jogurtem, proszkiem,
sodom,
syropem i
kakao. Następnie dokładnie rozgnieść
awokado (lub zmiksować) - ja lubię zostawić jeszcze jakieś mniejsze kawałki, jak widać na zdjęciach . Dodać do masy i wymieszać. Na koniec połączyć z kawałkami
gorzkiej czekolady oraz
nerkowcami. Przelać do formy/naczynia do zapiekania wyłożonej/go papierem do pieczenia. Wierzch posypać
płatkami kokosa. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Odnosząc się jeszcze do wczorajszego dnia - z tygodnia na tydzień coraz bardziej smakują mi naleśniki! Wychodzą cieńsze i delikatniejsze, a takie są jak dla mnie najlepsze. Jeszcze pamiętam, jak kiedyś męczyłam się przy patelni i robiłam parę
razy ciasto, bo nie zawsze się udawało.Dziś podobno ma być bardzo ciepło.
Słonecznej i pogodnej niedzieli Wam życzę! :)