Wykonanie
Dziś
kokos,
cukinia i
czekolada, a to wszystko ukryte w plackach ! Wybrałam jedno z znanych połączeń -
kakao oraz
cukinii, ale tym razem jeszcze wraz z
kokosem . Do tego kawałki
gorzkiej czekolady, które rozpuszczają się pod wpływem ciepła. Zaś jako dodatek -
ricotta, posypana prażonymi
płatkami migdałów, a całość polana złocistym
syropem klonowym . Może nie wychodzą tak pulchne i grube, ale za to bardzo smaczne!
kakaowe, owsiano-
kokosowe placuszki z
cukinii z
gorzką czekoladą, prażonymi
płatkami migdałów,
ricottą i
syropem klonowymcocoa, oat-coconut pancakes with zucchini, dark chocolate, roasted almond flakes,
ricotta and maple
syrupSkładniki:- 2 łyżki
mąki owsianej- 2 łyżki
płatków owsianych- 2 łyżki
mąki kokosowej- 3 łyżki
jogurtu naturalnego (gęsty)- ok.1/2 lub 1/3
cukinii (w zależności od wielkości)-
jajko- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczka
syropu klonowego- łyżeczka
kakao-
gorzka czekoladaWymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Zetrzeć na tarce
cukinię. Dodać do miski
jajko,
jogurt,
syrop i
cukinię. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać posiekaną
gorzką czekoladę. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, lekko wysmarowanej
olejem (u mnie
kokosowy). Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Zabawny dziś poranek. Dwa
razy spaliłam
płatki migdałowe, zapomniałam dodać
syropu do placków. Przynajmniej można zawsze to jakoś odratować, a humor wręcz przeciwnie nie zepsuł się, a poprawił, bo miałam niezły ubaw z swoich poczynań nad patelnią, wczesnym rankiem. Efekt wyszedł na plus, ale jednak ostatnio wolę piekarnik :)