Wykonanie

Postanowiłam w końcu wykorzystać dosyć pokaźny zapas papilotek, który nagromadziłam z biegiem czasu. Zielony kolor dobrze komponuje się z
pomarańczowym, dlatego zrobiłam babeczki
marchewkowe. W środku wilgotne, o korzennym smaku, przybrane kremem z
serka śmietankowego i małymi kandyzowanymi
marchewkami.Źródło: Shelley Kaldunski, David Matheson "Babeczki na słodko".Składniki na 12 babeczek:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1 i 1/2 szklanki drobno startej
marchewki (3 sztuki)1 szklanka
cukru3/4 szklanki
oleju roślinnego2 duże
jajka, w temp. pokojowej1/4 szklanki
maślanki1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoPiekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.W jednej misce wymieszać suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
przyprawy.W drugiej misce wymieszać startą
marchew,
cukier,
olej,
jajka,
maślankę i ekstrakt. Wymieszać za pomocą
łopatki. Następnie powoli dosypywać
mąkę, nadal mieszając
łopatką, aż wszystkie składniki się połączą.Gotową masę rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut na złotobrązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem śmietankowy:270 g
serka śmietankowego, tzw. cream cheese (użyłam
serka Twój Smak z Pątnicy x 2)2 łyżki miękkiego
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego3 łyżki
mioduMikserem ubić
masło na puch. Dodać
serek, ekstrakt oraz
miód i zmiksować wszystko na gładki krem.Za pomocą szprycy lub po prostu łyżeczką nałożyć krem na wierzch babeczek. Schować do lodówki.Kandyzowane
marchewki:1
marchewka z
natką (ewentualnie można użyć
pietruszki lub, jak u mnie,
rozmarynu)1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
wodyOdciąć liściasty czubek
marchewki i odłożyć na bok.
Marchewkę obrać i za pomocą obieraczki do warzyw odciąć z
marchewki 12 długich i cienkich pasków.W rondlu zagotować
wodę z
cukrem. Gdy
cukier się rozpuści, dodać paski
marchewki. Zmniejszyć ogień i gotować, aż
marchewka stanie się szklista (kilka minut). Zdjąć rondel z ognia i pozwolić, by wstążki
marchewki wystygły w
syropie. W takiej postaci można je przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku, przez 4 dni.Wyjąć paski
marchewki z
syropu. Osączyć na ręczniku papierowym. Każdą wstążkę zrolować ciasno, stopniowo rozluźniając - tak, aby powstały podłużne rożki. W otwarty koniec rożka wetknąć kawałek
zieleniny.Udekorować babeczki.Życzę smacznego!


