Wykonanie

Tort zrobiłam dla mojej Mamy na Dzień
Matki. Wilgotny
biszkopt przełożony
dżemem truskawkowym i lekkim kremem
bezowym, przybrany świeżymi
owocami. Boki obłożone tartą
białą czekoladą. Prosty, a jakże efektowny. W dodatku wyjątkowo smaczny.Przepis pochodzi z książki Annie Rigg pt. "Dekorowanie ciast,
ciasteczek i
tortów", wyd. RM, Warszawa 2010, str. 89. Krem
bezowy zrobiłam posiłkując się tą recepturą.Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:
Biszkopt:225 g miękkiego
masła300 g
cukru pudru4 ubite
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegodrobno starta skórka z 1
cytryny375 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soli200 ml
maślankiPiekarnik rozgrzać do 180 ° C.
Masło i
cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ubite
jajka, mieszając dokładnie pomiędzy każdą porcją. Dodać ekstrakt
waniliowy i
skórkę z cytryny, ponownie zamieszać.Przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. Dodać do ciasta razem z
maślanką, wymieszać.Masę rozdzielić na dwie tortownice wyłożone pergaminem (sam spód) i piec w nagrzanym piekarniku około 35 minut, do "suchego patyczka". Pozostawić do wystygnięcia.W tym czasie przygotować krem
bezowy.Krem
bezowy:3
białka3/4 szklanki
cukru200 g miękkiego
masłanasiona z jednej
laski waniliiW żaroodpornej misce ubić
białka z
cukrem. Ustawić na garnku z gotującą się
wodą i ubijać dalej, aż piana uzyska temperaturę 70°C i
cukier całkiem się rozpuści. Można to łatwo sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami.Następnie przełożyć masę do misy miksera i ubijać na szybkich obrotach, aż piana uzyska temperaturę pokojową, ok. 6-8 minut. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać kawałki
masła, ubijając po każdym dodaniu. Masa uzyska konsystencję
zsiadłego mleka, ale nie należy się tym przejmować, tylko kontynuować ubijanie, aż masa znów stanie się gładka. Na koniec wmieszać ziarenka
wanilii.Dodatkowo:słoik
dżemu truskawkowego (dobrej jakości, najlepiej domowej roboty)100 g grubo startej
białej czekoladyświeże
owoce do dekoracji (
truskawki,
maliny,
borówki amerykańskie lub inne), ważne, żeby były miękkie - tort łatwo będzie się kroiłZa pomocą długiego ząbkowanego noża przekroić oba blaty poziomo na dwa placki. Ułożyć jedną warstwę na paterze i posmarować
dżemem truskawkowym. Spód kolejnego placka posmarować porcją kremu
bezowego i ułożyć stroną z kremem na wysmarowanym już blacie z
dżemem. Powtórzyć czynności przy kolejnych częściach
biszkoptu, a wierzch zostawić nieposmarowany. Delikatnie ścisnąć tort. Ścianki pokryć kremem i rozsmarować równo szpatułką.Paterę z
tortem postawić na dużym talerzu lub kawałku pergaminu. Obsypać brzeg
tortu białą czekoladą . Wierzch
tortu posmarować pozostałym kremem i udekorować świeżymi
owocami.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: