Wykonanie

Zdradzę przepis na makowiec według mojej Babci. Generalnie są dwie zasady, których trzeba się trzymać: 1) Ma być dużo
maku w makowcu; 2) W
maku ma być dużo
bakalii.W mojej rodzinie taki makowiec to podstawowy wypiek świąteczny. Oczywiście najlepsze były te robione przez moją Babcię, ale mam nadzieję, że moje chociaż w niewielkim stopniu dorównują Jej makowcom. Zapraszam.Składniki na 4 makowce:Ciasto:750 g
mąki + d o posypania stolnicy50 g świeżych
drożdży + 1 łyżka
cukru + 1/3 szklanki ciepłego
mleka na rozczyn3
żółtka (w temp. pokojowej)1
jajko (w temp. pokojowej)1/2 szklanki
cukru1-1,5 szklanki ciepłego
mleka100 g
masła, rozpuszczonego, może być ciepłe1/2 łyżeczki
solizapach/olejek/ ekstrakt
pomarańczowyZ
drożdży,
cukru i ciepłego
mleka zrobić rozczyn, dokładnie rozcierając
drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do dużego naczynia, dodać
sól.
Żółtka oraz
jajko zmiksować z
cukrem na kogiel mogiel. Do
mąki dodać utarte
jajka, wyrośnięty rozczyn
drożdżowy i wyrabiać, stopniowo dolewając tyle ciepłego
mleka, by ciasto łatwo dało się ugniatać. Kontynuować wyrabianie do czasu, aż ciasto stanie się gładkie. Następnie stopniowo dodawać rozpuszczone
masło i dalej zagniatać, aż ciasto stanie się lśniące i zacznie odstawać od rąk. Przykryć naczynie z
ciastem drożdżowym ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować
mak.Masa makowa:600 g
maku60 g
masła3
jajka150 g
cukru5 łyżek
mioduolejek rumowylaska waniliibakalie:
orzechy włoskie, laskowe,
rodzynki,
suszone morele,
wiśnie,
żurawina,
daktyle, kandyzowana
skórka pomarańczowa i cytrynowa, kandyzowany
imbir (po 2-3 garście lub według upodobań)rozmącone
białko do posmarowania
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia.
Orzechy posiekać, resztę
bakalii również. Odstawić na bok.
Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 10 minut. Osączyć na sicie i zemleć 3
razy w maszynce z drobnym sitkiem.
Mak włożyć do garnka z roztopionym
masłem, dodać
miód, posiekane
orzechy i
bakalie. Smażyć, ciągle mieszając, przez ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrem, a
białka ubić na pianę. Do wystudzonego
maku dodać ziarenka zeskrobane ostrzem noża z przekrojonej
laski wanilii,
olejek rumowy, kogiel mogiel i dobrze wymieszać. Na koniec dodać pianę z
białek i całość jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masę
makową podzielić na 4 porcje.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną
mąką. Podzielić na 4 porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok rozwałkowanego ciasta powinien być krótszy od dłuższego
boku arkusza papieru do pieczenia o ok. 10 cm). Posmarować
białkiem (zapobiegnie to odstawaniu masy od ciasta). Za pomocą
łopatki maczanej w wodzie równomiernie rozsmarować masę
makową. Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego
boku. Następnie zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając na końcach po 5 cm wolnej przestrzeni. Wtedy makowce wyrosną wzdłuż i będą miały zgrabny kształt. Zawinięte makowce układać na blaszce obok siebie.Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.Dekoracja:sok wyciśnięty z 1
cytryny1-1,5 szklanki
cukru pudrudrobno posiekana
suszona żurawinadrobno posiekane
orzeszki pistacjowecukrowe posypkiUtrzeć
lukier z
cytryny i
cukru pudru. Polukrować wystudzone makowce za pomocą pędzla. Ozdobić posiekanymi
bakaliami lub posypkami. Przechowywać przykryte ściereczką, by nie wyschły.Życzę smacznego!


