ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec

Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec

nazwa

Wykonanie

Czy zdarzyło się Wam zastanawiać, co może być romantycznego w fasoli? Mnie się zdarzyło. Konkretnie wczoraj. Jeszcze konkretniej w związku z wyzwaniem, jakie postawiła przede mną nawiązana współpraca z firmą Kupiec, by z otrzymanych do testowania produktów wyczarować coś odpowiedniego na ten magiczny, walentynkowy czas. A że przypadł mi w udziale groch i fasola, przyznacie sami, że to nie taka bułka z masłem:) Mimo wszystko mam nadzieję, że udało mi się sprostać zadaniu - ja jestem zadowolona - tym bardziej, że to pierwsze paszteciki w moim wykonaniu i dodatkowo w niecodziennej odsłonie. Uwielbiam takie inspirujące wyzwania! I oczywiście mam apetyt na więcej!
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka mleka
15 dag drożdży
1 łyżeczka cukru na farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
20 dag fasoli białej drobnej
20 dag pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka)
dodatkowo:
1 jajko
ziarna kminku/sezamu
Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży nam się nieco czas gotowania) a następnie gotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię dodając 1 łyżkę oleju. Cebulę obrać, posiekać w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać do cebuli podobnie jak obrany i drobno posiekany czosnek i dusić razem do miękkości. Gotową fasolę, kapustę i pieczarki połączyć razem, dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami.
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier, dodać do mąki, zarobić ciasto i dostawić je w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie dość cienko rozwałkować, formując prostokątne pasy (wymiary według uznania). Na płacie ciasta wyznaczyć nożem połowę. Na środku każdej połówki wykładać wałeczek farszu:
zwijając je do środka:
a następnie przekręcając na bok i delikatnie uklepując palcami tworząc spiczasty brzeg:
Gotowy wyprofilowany wałeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami kminku lub sezamu:
i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 (mają być zrumienione).
Najlepiej smakują gorące, w towarzystwie czerwonego barszczu i ukochanych osób:)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/paszteciki-z-kapusta-i-fasola-czyli.html