Wykonanie
Lato, lato, lato czeka!!!:)Lato w pełni.Wskutek tych fantastycznych okoliczności przyrody moje fascynacje kulinarne ustąpiły nieco
pola eksperymentom ogrodowym stąd zdecydowane obniżona częstostliwość pojawiania się na blogu nowych wpisów.Ale rzecz jasna w garach mieszam nadal a fotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje...Dziś chrupiące i pachnące:

Placki:1 kg
ziemniaków¼ szklanki
mąki1
jajko1 ząbek
czosnku¼
cebuli1-2 gałązki
koperkuSól i
pieprz do smaku
Olej do smażeniaSos:½ kg
wołowiny (ewentualnie
mięsa wieprzowego)1łyżka
mąki pszennej2 ząbki
czosnku1
cebula4-6
pieczarek1 łyżka
masła1
papryka1 łyżka
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
musztardySól,
pieprz, mielona
papryka do smaku.Rozpoczynam od przygotowania sosu.
Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w
mące i mocno obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Przekładam do rondla, spieczoną
mąkę z patelni spłukuję zimną
wodą i przelewam do rondla.
Cebulę kroję w kostkę, wkładam na patelnię do zeszklenia i dodaję do
mięsa.
Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce
masła i lekko posolone a następnie dodaję do
mięsa. Duszę ok. 1 godziny.Oczyszczoną
paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do
mięsa razem z
przecierem pomidorowym,
musztardą,
solą,
pieprzem, pieloną
papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny.W tym czasie przygotowuję placki:Obrane
ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję
mąkę,
jajko,
sól,
pieprz, posiekany
koper, drobno posiekaną
cebulę i ząbek
czosnku – całość mieszam. Na rozgrzanym
oleju smażę placki.