ßßß Cookit - przepis na Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Lato, lato, lato czeka!!!:)
Lato w pełni.Wskutek tych fantastycznych okoliczności przyrody moje fascynacje kulinarne ustąpiły nieco pola eksperymentom ogrodowym stąd zdecydowane obniżona częstostliwość pojawiania się na blogu nowych wpisów.
Ale rzecz jasna w garach mieszam nadal a fotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje...
Dziś chrupiące i pachnące:
Placki:
1 kg ziemniaków
¼ szklanki mąki
1 jajko
1 ząbek czosnku
¼ cebuli
1-2 gałązki koperku
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sos:
½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego)
1łyżka mąki pszennej
2 ząbki czosnku
1 cebula
4-6 pieczarek
1 łyżka masła
1 papryka
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
Sól, pieprz, mielona papryka do smaku.
Rozpoczynam od przygotowania sosu.
Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w mące i mocno obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Przekładam do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukuję zimną wodą i przelewam do rondla. Cebulę kroję w kostkę, wkładam na patelnię do zeszklenia i dodaję do mięsa. Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny.
Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny.
W tym czasie przygotowuję placki:
Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekany koper, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku – całość mieszam. Na rozgrzanym oleju smażę placki.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/07/c-placki-po-wegiersku.html