Wykonanie
Dzisiejszy przepis idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy chcemy
mieć w domu coś słodkiego zawsze pod ręką. Paczuszki można schować w metalowej puszcze i częstować nimi niezapowiedzianych gości. W dodatku wypiek jest szybki w przygotowaniu dzięki
suszonym drożdżom - za ich sprawą ciasto wyrasta tylko raz. Paczuszki nie tylko są aromatyczne, ale i prezentują się naprawdę uroczo:) Zamiast
śliwek można dodać
rodzynki, a wypiek podawać z ubitą
śmietaną posypaną szczyptą
cynamonu lub
gałki muszkatołowej.
![](/Data/Images/kuchennesilvarerum.blogspot.com\2014_slash_01_slash_paczuszki-jabkowo-sliwkowe/l/1246066353.jpg)
SKŁADNIKI (na około 20 sztuk):450 g
jabłek2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
rumu50 g
cukru waniliowego lub
cukru trzcinowego1/4 łyżeczki
cynamonu lub mielonej
gałki muszkatołowej50 g suszonych
śliwek lub
rodzynekCiasto:450 g
mąki75 g
masła25 g
cukru7 g
suszonych drożdży1
jajko do posmarowania
cukier puder do posypaniaWYKONANIE:
Jabłka obierz, oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, po czym
skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wlej do garnka 2 łyżki zimnej
wody i
rum, dodaj
cukier,
przyprawy oraz
jabłka. Duś całość przez 5 minut na małym ogniu, aż
owoce zmiękną. Następnie wmieszaj pokrojone
śliwki i odstaw do ostudzenia.Przygotuj ciasto: przesiej
mąkę do miski, rozetrzyj z
masłem, wsyp
cukier i
drożdże. Dodaj 200 ml letniej
wody i wyrób gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj na oprószonym
mąką blacie i krój je na kwadraty - ich wielkość zależy od Was, jak duże paczuszki chcecie
mieć i ile chcecie ich
mieć po upieczeniu:) Na środku każdego kwadratu połóż porcję nadzienia
jabłkowego, złóż ze sobą rogi ciasta i zlep razem. Ułóż paczuszki na lekko natłuszczonej
olejem blasze piekarnikowej. Przykryj
ciastka natłuszczoną folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Ubij
jajko i posmaruj nim wierzch każdego
ciastka. Paczuszki piecz w 200 °C przez 18-20 minut, aż urosną i się zrumienią. Ostudź, oprósz
cukrem pudrem i zajadaj:)
![](/Data/Images/kuchennesilvarerum.blogspot.com\2014_slash_01_slash_paczuszki-jabkowo-sliwkowe/l/-493470245.jpg)
![](/Data/Images/kuchennesilvarerum.blogspot.com\2014_slash_01_slash_paczuszki-jabkowo-sliwkowe/l/-1945748937.jpg)
Smacznego!Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z książki Pomysły na piknik, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.