ßßß
SKŁADNIKI (na około 20 sztuk):450 g jabłek2 łyżki soku z cytryny1 łyżka rumu50 g cukru waniliowego lub cukru trzcinowego1/4 łyżeczki cynamonu lub mielonej gałki muszkatołowej50 g suszonych śliwek lub rodzynekCiasto:450 g mąki75 g masła25 g cukru7 g suszonych drożdży1 jajko do posmarowaniacukier puder do posypaniaWYKONANIE:Jabłka obierz, oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, po czym skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wlej do garnka 2 łyżki zimnej wody i rum, dodaj cukier, przyprawy oraz jabłka. Duś całość przez 5 minut na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Następnie wmieszaj pokrojone śliwki i odstaw do ostudzenia.Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, rozetrzyj z masłem, wsyp cukier i drożdże. Dodaj 200 ml letniej wody i wyrób gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i krój je na kwadraty - ich wielkość zależy od Was, jak duże paczuszki chcecie mieć i ile chcecie ich mieć po upieczeniu:) Na środku każdego kwadratu połóż porcję nadzienia jabłkowego, złóż ze sobą rogi ciasta i zlep razem. Ułóż paczuszki na lekko natłuszczonej olejem blasze piekarnikowej. Przykryj ciastka natłuszczoną folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Ubij jajko i posmaruj nim wierzch każdego ciastka. Paczuszki piecz w 200 °C przez 18-20 minut, aż urosną i się zrumienią. Ostudź, oprósz cukrem pudrem i zajadaj:)
Smacznego!Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z książki Pomysły na piknik, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.