Wykonanie
Pamiętacie ciasto delicje? (klik) Dziś jego biała wersja:) Ciasto powstało, bo chciałam jakoś wykorzystać
cytrynowy krem, lemon
curd, jaki został mi z pieczenia muffinek. Ciacho jest kompilacją innych przepisów - lemon
curd i masa powstały z inspiracji blogiem Moje Wypieki, a ogólna konstrukcja i koncepcja ciasta jest autorstwa pani Danusi:) Polecam zacząć pieczenie ciasta od wcześniejszego przygotowania lemon
curd, dzięki temu wykonanie masy będzie polegało jedynie na wymieszaniu składników. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny wypiek, białe delicje będą jak znalazł:)

SKŁADNIKI:
Biszkopt:6
jajekszklanka
cukruszklanka
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
olejuszczypta
soli1 łyżeczka
octuMasa cytrynowa * : krem
cytrynowy + opakowanie
serka mascarpone (250 g) + 250 ml
śmietany kremówki 36%Krem
cytrynowy (lemon
curd):2
jajka2
żółtka160 g
cukru80 g
masłaskórka i sok z 2
cytrynDodatkowo:ulubiona
konfitura, ulubiony
dżem, powidła - ja użyłam domowej
konfitury czereśniowej
galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1,5 szklance
wodymleczna czekolada starta na tarce albo gotowe wiórki
czekoladoweWYKONANIE:
Biszkopt:
białka ubić ze szczyptą
soli. Gdy będą już trochę podbite, dodawać stopniowo
cukier i ubić wszystko na sztywną pianę. W oddzielnej miseczce wymieszać ze sobą
żółtka,
ocet i
proszek do pieczenia. Dodawać zawartość miseczki do ubitych na sztywno
białek i połączyć wszystko już na mniejszych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesiane
mąki, mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką. Na końcu dodać
olej, wymieszać. Masę na
biszkopt przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach około 23x38 cm (tradycyjna blaszka).
Biszkopt piec 25 minut w temperaturze 180 °C. Po wystudzeniu
biszkopt przekroić na dwie części. W jednej z nich kieliszkiem powycinać otwory.Masa: ważne, aby wszystkie składniki były schłodzone. Przygotować lemon
curd.
Jajka,
żółtka oraz
cukier zmiksować jedynie do połączenia się składników. Podgrzać wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodać
masło, skórkę i
sok z cytryny. Mieszać, aż krem zgęstnieje, będzie gładki i zagotuje się. Gdyby w kremie powstały jakieś grudki, można przetrzeć go przez sitko. Krem
cytrynowy można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Ale my robimy przecież delicje:) Przed wykonaniem masy krem należy schłodzić w lodówce.W miseczce łączymy ze sobą
serek mascarpone oraz lemon
curd (nie trzeba dawać całego kremu, bo z podanej porcji wyjdzie go sporo, odłóżcie jakąś jego część i wykorzystajcie ją np. do naleśników).
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, można dodać do niej 2 łyżki
cukru pudru, aby była naprawdę sztywna. Ubitą
śmietanę łączymy delikatnie z mieszanką kremu
cytrynowego i
mascarpone. Zanim wykonamy kolejne kroki w przygotowywaniu ciasta, włóżmy masę do lodówki, aby bardziej stężała.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1,5 szklance gorącej
wody, odstawiamy do stężenia. Połowę
biszkoptu smarujemy
dżemem,
konfiturą, powidłami itp. Następnie nakładamy prawie całą masę
cytrynową, zostawiając 2-3 łyżki na późniejsze wykończenie ciasta. Masę przykrywamy częścią
biszkoptu z wyciętymi otworami, do których wlewamy tężejącą
galaretkę. Ważne, aby nie była ona już płynna. Każdy napełniony
galaretką otwór przykrywamy wyciętym z
biszkoptu kółkiem. Całość smarujemy resztką pozostawionej masy, którą posypujemy startą
czekoladą. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.A oto zdjęcia z taśmy produkcyjnej;)






SMACZNEGO!* Przepis na lemon
curd(klik)i masę
cytrynową (klik)pochodzi z blogu Moje Wypieki.