Wykonanie

C zasami nachodzi człowieka taki dzień, że sam nie wie co by zjadł. Niby mu się gotować nie chce, ale byle czego zjeść nie łaska. Mam tak szczególnie z dodatkami - zapychaczami do
mięsa. Zwykłe gotowane
ziemniaki jakoś tak ciężko mi wchodzą, nie każdą
kaszę lubię, a
ziemniaki w formie pieczonej jadam za często. Sam
ryż jest za suchy, klusek mi się robić nie chce no jednym słowem mam problem jak z wyborem ciuchów :DGdy ostatnio był u mnie mój facet, stwierdziłam, że go dopieszczę i upiekę mu
karkówkę. W
sumie bardziej chodziło o wykorzystanie
Winiarowego " Pomysł na...
karkówkę z grilla ", który dostałam kiedyś z promocji paczkomatów. Rzadko korzystam z tego typu produktów i
potem lądują przeterminowane w śmieciach dlatego zawzięłam się i mam zamiar wykorzystać wszystkie. Zaczęłam od
karkówki, która nota
bene wyszła bardzo smaczna, jednak nie uwzględniam jej w przepisie bo byłoby to co najmniej niepoważne.Nie miałam jednak pomysłu co do tej
karkówki, tzn. pomysły miałam, ale albo mi się nie chciało, albo stwierdzałam, że za często powtarzam repertuar. Stwierdziłam, że na szybko
mogę wyczarować
ryż z warzywami. O dziwo zgrał się z
karkówką rewelacyjnie, a Misiek pożarł wielki kopiec z uśmiechem na twarzy. W takich chwilach twierdzenie, że
droga do
serca mężczyzny prowadzi przez żołądek wydaje mi się być najświętszą prawdą. Szczególnie, gdy do tego żołądka ma wpaść
karkówka...Skład:2 - 3 woreczki
ryżu ( przyrządzam więcej, aby zostało coś na kolejny dzień )ok. 1/2 opakowania dowolnej
mrożonki warzyw - ja wybrałam taką z
fasolką,
marchewką,
groszkiem,
brukselką,
brokułem itp., ale warzywa można przygotować również samemu np. z
papryką1
cukinia1 duża
cebula2-3 ząbki
czosnku2-3 łyżeczki
kurkumyodrobina
przyprawy uniwersalnej lub
soli,
pieprzolej lub
masło do smażeniaPrzygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez połowę czasu zalecanego przez producenta.Na rozgrzanym tłuszczu szklimy
cebulę, dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem aż będą prawie miękkie. Następnie dodajemy
ryż,
kurkumę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i doprawiamy niewielką ilością
soli i
pieprzu. Jeśli zajdzie taka potrzeba to podlewamy wszystko ok. 1/4 szklanki
wody i dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż
ryż i warzywa będą odpowiedni miękkie.Danie jest całkiem smaczne również
solo jednak ja lubię je szczególnie jako dodatek do smażonych
mięs, które nie dają sosu do polania zapychacza. W tym wypadku
ryż jest smaczny i wilgotny, a warzywa robią za surówkę :)
Kaczka