ßßß Cookit - przepis na Panierowany camembert z frytkami i sałatką z roszponki

Panierowany camembert z frytkami i sałatką z roszponki

nazwa

Wykonanie

czyli n asz tr adycyjny niedzielny obi ad
Dużo osób serwuje sobie w niedzielę j akiś wykwintny obi ad. Częstym obi adem goszcz ą cym n a polskim stole jest tr adycyjny rosołek or az sch abowy z ziemni aczk ami i k apust ą lub inn ą surówk ą . U n as tr adycj a jest do ść dziwn a.. :)
W niem al k ażd ą niedziele z aj ad amy się sm ażonym c amembertem z frytk ami. Jest to dość spor a bomb a k aloryczn a, jedn ak przyjemność z jedzeni a z agłusz a głos wyrzutów sumieni a. W celu choć minim alnego odtłuszczeni a d ani a wybier am ser nisko-tłuszczowy, frytków z frytkownicy ciężko mi sobie jedn ak odmówić :)
Porcj a dl a 2 głodomorów
Skł adniki:
2 sery c amembert
bułk a t art a
j ajko
olej do sm ażeni a
frytki mrożone
olej rzep akowy
roszponk a
pomidor
ogórek
oliw a
cytryn a
sól i pieprz
czosnek
1 łyżk a j ogurtu n atur alnego
3 łyżki m ajonezu
duży z ą bek czosnku
sól i pieprz
Wykon anie :
W arzyw a do s ał atki myjemy, kroimy i miesz amy z roszponk ą . Osobno miesz amy łyżkę oliwy, sok z cytryny, m ały z ą bek czosnku, wlew amy do s ał atki i dopr awi amy sol ą i pieprzem do sm aku. C ałość delik atnie miesz amy.
Ser p anierujemy j ak kotlet a czyli w j ajku i bułce t artej. Sm ażymy n a głębokim tłuszczu z obu stron. (n ajlepiej aby tłuszcz z akryw ał połowę ser a)
Jogurt miesz amy z m ajonezem, dod ajemy przeciśnięty przez pr askę czosnek i dopr awi amy do sm aku.
Frytki sm ażymy n a rozgrz anym oleju w frytkownicy, ewentu alnie w g arnku/piek arniku lub n a p atelni.
Sm acznego :)
Źródło:http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/02/panierowany-camembert-z-frytkami-i.html