Wykonanie
czyli n asz tr adycyjny niedzielny obi adDużo osób serwuje sobie w niedzielę j akiś wykwintny obi ad. Częstym obi adem goszcz ą cym n a polskim
stole jest tr adycyjny rosołek or az sch abowy z ziemni
aczk ami i k
apust ą lub inn ą surówk ą . U n as tr adycj a jest do ść
dziwn a.. :)W niem al k ażd ą niedziele z aj ad amy się sm ażonym c
amembertem z frytk ami. Jest to dość spor a bomb a k aloryczn a, jedn ak przyjemność z jedzeni a z agłusz a głos wyrzutów sumieni a. W celu choć minim alnego odtłuszczeni a d ani a wybier am
ser nisko-tłuszczowy, frytków z frytkownicy ciężko mi sobie jedn ak odmówić :)Porcj a dl a 2 głodomorów

Skł adniki:2
sery c
amembertbułk a t art aj
ajkoolej do sm ażeni afrytki mrożone
olej rzep akowy
roszponk a
pomidorogórekoliw a
cytryn a
sól i
pieprzczosnek1 łyżk a j
ogurtu n atur alnego3 łyżki m
ajonezuduży z ą bek
czosnkusól i
pieprzWykon anie :W arzyw a do s ał
atki myjemy, kroimy i
miesz amy z
roszponk ą . Osobno
miesz amy łyżkę
oliwy,
sok z cytryny, m ały z ą bek
czosnku, wlew amy do s ał
atki i dopr awi amy sol ą i
pieprzem do sm aku. C ałość delik atnie
miesz amy.
Ser p anierujemy j ak kotlet a czyli w j
ajku i
bułce t artej. Sm ażymy n a głębokim tłuszczu z obu stron. (n ajlepiej aby tłuszcz z akryw ał połowę
ser a)
Jogurt miesz amy z m
ajonezem, dod ajemy przeciśnięty przez pr askę
czosnek i dopr awi amy do sm aku.Frytki sm ażymy n a rozgrz
anym oleju w frytkownicy, ewentu alnie w g arnku/piek arniku lub n a p atelni.Sm acznego :)