ßßß Cookit - przepis na Sałatka z zapiekanym camembert

Sałatka z zapiekanym camembert

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne i niezwykle energetyczne śniadanie. Nie tylko pod względem kaloryczności, ale także czasu, w jakim gwarantuje nam energię i sytość. Pyszna i jędrna roszponka, pachnący pomidor i zapieczony, rozpływający się ser camembert...
Składniki (1 porcja):
1 serek camembert
1 małe jajko
garść roszponki
1/2 pomidora
1/2 ogórka
oliwa z oliwek
ulubione zioła (użyłem zieloną czubricę)
sól, pieprz - do smaku
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Pomidor pokroić na cząstki, ogórek na kawałki, roszponkę umyć i odwirować (osuszyć).
Z sera delikatnie odciąć górną warstwę porostu pleśniowego, tak aby widzieć dokładnie jego wnętrze. Łyżeczką ostrożnie (aby nie uszkodzić brzegów serka) wykroić tyle sera z wnętrza, aby zrobić miejsce dla wbitego jajka. Ser umieścić w naczyniu żaroodpornym, powstały w serze "krater" posypać ziołami, wbić w niego jajo i piec w piekarniku ok 10-15 minut (dopóki jajko się odpowiednio nie zetnie).
Na talerzu ułożyć sałatę, na nią upieczony ser, obok pomidory i ogórki. Jajko przyprawić solą i pieprzem - do smaku. Wszystko delikatnie skropić oliwą. Smacznego :-)
Zapraszam również na sałatkę z rukolą i camembert .
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/04/salatka-z-zapiekanym-camembert.html