ßßß Cookit - przepis na Dorsz. Palone Masło. Takie Ciasto

Dorsz. Palone Masło. Takie Ciasto

nazwa

Wykonanie

Zima jest bardzo piękną porą roku.
(Karkonosze, 7 lutego 2015. Autor: Krzysztof Komur)
Miło jest wyruszyć w Karkonosze przy mroźnej, słonecznej pogodzie a następnie zdobyć najwyższy szczyt Republiki Czeskiej, czyli Śnieżkę.
(Karkonosze, 7 lutego 2015. Autor: Krzysztof Komur)
Wrażliwość Złej Królowej na okoliczności przyrody nie idzie jednak w parze z zamiłowaniem do górskiej turystyki pieszej, w szczególności do jej zimowej odmiany. Uwielbienie dla otrzymywania pamiątek z podróży to zupełnie coś innego. W to angażuje się ona zawsze osobiście.
Geografia Dolnego Śląska ma to do siebie, że jedna z dróg ku Śnieżce prowadzi obok mojego ulubionego sklepu z ceramiką. Ktoś bardzo mi bliski a zarazem miły wybrał się ostatnio na najwyższy szczyt Karkonoszy i przywiózł mi ze swej wyprawy prezent: Regionalny Dar Okolicznościowy, mający wynagrodzić długie i smutne godziny rozłąki.
Aby uzupełnić praktyczny zamysł twórców przedmiotu przedstawionego powyżej, potrzebna jest korespondująca z formą treść. Oto ona.
Składniki:
2 polędwiczki z dorsza ( w sumie około 800 g)
5 pomidorów (raczej twardych)
1 cebula
1 por
garść odsączonych kaparów
1 mały pęczek koperku
100 g tartego żółtego sera
1 cytryna
Składniki ciasta:
3/4 kostki dobrego masła
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
masło i olej do smażenia, mąka do panierowania, sól.
Przygotować palone masło: włożyć masło do rondelka i podgrzewać na małej mocy. W początkowej fazie przemiany pojawi się na dnie naczynia biały osad, potem masło zacznie nieznacznie "pryskać", na koniec będzie stawać się lekko brązowe. Wtedy należy niezwłocznie przelać je do innego naczynia, bo pozostawione na palniku lub w rondelku, w którym było podgrzewane, z pewnością się przypali.
Palone masło ma bardzo przyjemny aromat, lecz jeśli Czytelnikowi zależy na wykonaniu dania w krótkim czasie powinien je zastąpić masłem stopionym. Palenie masła trwa bowiem dość długo a na końcu trzeba uważnie pilnować, by nie przegapić momentu zakończenia procesu.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zahartować zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Obraną cebulę i białą część pora pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić cebulę i pora.
Dodać pomidory, dobrze je posolić i smażyć wszystko na dużej mocy przez około 2 minuty, mieszając.
Zdjąć patelnię z palnika. Do pomidorów dodać kapary i drobno posiekany koperek.
Wymieszać i przełożyć do dużej żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem.
Posypać serem.
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć sokiem z cytryny. Odłożyć na kilka minut, po czym ponownie osuszyć i natrzeć solą.
Wypanierować w mące.
Na dużej patelni rozgrzać mocno sporą ilość oleju. Gdy olej jest bardzo gorący dodać do niego 2 łyżki masła. Gdy masło się rozpuści włożyć rybę i zrumienić z obu stron.
Przełożyć zrumienioną rybę na warstwę pomidorów i sera.
Włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na 190 stopni z włączonym termoobiegiem.
Przygotować ciasto: do palonego masła dodać mąkę i zmiksować, dodać jajka i pozostałe składniki. Zmiksować ponownie. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję, polać nim rybę
i wstawić całość do piekarnika.
Piec przez 35 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe.
Smakuje bardzo dobrze. Szczerze Czytelnika zapewniam, że jeśli zdecyduje się On tak tę rybę przygotować, będzie ona udana. Uda się nawet wtedy, gdy dorsz podczas smażenia na patelni nieznacznie się rozpadnie. Nie sposób dostrzec jakikolwiek ewentualny mankament przygotowania, gdyż ciasto skryje go pod swą warstwą tak, jak śnieg pokrywa idealną bielą nierówno skoszoną zeszłoroczną trawę.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/02/dorsz-palone-maso-takie-ciasto.html