ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczki. Kolory. Pomidory

Ziemniaczki. Kolory. Pomidory

nazwa

Wykonanie

Danie główne, jeśli nie jest "jednogarnkowe", wymaga dodatków. Przynajmniej dwóch. Jeśli można je razem skomponować i stworzyć całość, oszczędza się czas. Więcej go wtedy pozostaje dla zaproszonych na kolację Gości. Jeśli dodatkowo rzecz okaże się smaczna, to bardzo miło a gdy także estetyczna, o porażce nie będzie mowy. Podsumowując- to, co dzisiaj poniżej przedstawiam spełnia następujące zadania: podane jako uzupełnienie dania mięsnego stanowi wystarczający do niego dodatek; można je przygotować wcześniej a w finale tylko wstawić do piekarnika i zapiec; ładnie wygląda i zachęcająco smakuje.
Innych cech moja dzisiejsza propozycja nie posiada, myślę jednak, że trzy powyższe wystarczają, by zachęcić Czytelnika do skorzystania z przepisu. Zapraszam.
Składniki (jeśli nie oczekujemy wielu gości, podane ilości można oczywiście proporcjonalnie zmniejszyć):
2 kg ziemniaków
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 cebule
300 ml mleka
1 pęczek zielonej pietruszki
2 garści żółtego sera
2 łyżki mąki
szczypta kminku
9 pomidorów
1 por
1 puszka konserwowego groszku
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz
olej do smażenia
Cebule i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić na nim cebulę. Dodać obydwie papryki i posolić. Smażyć wszystko razem tak długo aż papryka trochę zmięknie.
Dodać ziemniaki, wymieszać. Posypać warzywa mąką, wymieszać ponownie, smażyć razem krótką chwilę. Wlać mleko, dodać kminek, wymieszać. Zmniejszyć moc palnika, przykryć patelnię pokrywką i dusić tak długo aż ziemniaki będą miękkie, mieszając od czasu do czasu.. Czas duszenia zależy od gatunku ziemniaków.
Gdy ziemniaki zmiękną, zdjąć patelnię z palnika, dodać posiekaną natkę pietruszki, garść sera i wymieszać. Całość przełożyć do dużego (najlepiej płaskiego) żaroodpornego naczynia. Warstwa warzyw nie powinna być bardzo gruba.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wydrążyć środki.
Białą część pora pokroić w półplasterki. Groszek odsączyć z zalewy.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na nim pora, dodając 1/2 łyżeczki cukru. Dodać groszek, zmniejszyć moc palnika i dusić przez kilka minut. Po tym czasie zdjąć patelnię z palnika i rozgnieść farsz łyżką.
Doprawić solą i pieprzem, dodać małą garść sera (trochę sera odłożyć) i dokładnie wymieszać.
Pomidory posolić w środku i z wierzchu. Napełnić je farszem z groszku i poukładać na przygotowanych ziemniakach z papryką.
Na wierzchu każdego pomidora ułożyć małą ilość tartego sera.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać przez 30 - 40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i stopnia dojrzałości pomidorów).
Gotowe. Można podać na stół zachowując ostrożność, bo przy podanej ilości składników rzecz cała jest dosyć ciężka. I gorąca!
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/01/ziemniaczki-kolory-pomidory.html