Wykonanie

Danie główne, jeśli nie jest "jednogarnkowe", wymaga dodatków. Przynajmniej dwóch. Jeśli można je razem skomponować i stworzyć całość, oszczędza się czas. Więcej go wtedy pozostaje dla zaproszonych na kolację Gości. Jeśli dodatkowo rzecz okaże się smaczna, to bardzo miło a gdy także estetyczna, o porażce nie będzie
mowy. Podsumowując- to, co dzisiaj poniżej przedstawiam spełnia następujące zadania: podane jako uzupełnienie dania
mięsnego stanowi wystarczający do niego dodatek; można je przygotować wcześniej a w finale tylko wstawić do piekarnika i zapiec; ładnie wygląda i zachęcająco smakuje.Innych cech moja dzisiejsza propozycja nie posiada, myślę jednak, że trzy powyższe wystarczają, by zachęcić Czytelnika do skorzystania z przepisu. Zapraszam.Składniki (jeśli nie oczekujemy wielu gości, podane ilości można oczywiście proporcjonalnie zmniejszyć):2 kg
ziemniaków1
czerwona papryka1
żółta papryka2
cebule300 ml
mleka1 pęczek zielonej
pietruszki2 garści
żółtego sera2 łyżki
mąkiszczypta
kminku9
pomidorów1
por1 puszka konserwowego
groszku1/2 łyżeczki
cukrusól i
pieprzolej do smażenia
Cebule i oczyszczone z gniazd nasiennych
papryki pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju i zeszklić na nim
cebulę. Dodać obydwie
papryki i posolić. Smażyć wszystko razem tak długo aż
papryka trochę zmięknie.Dodać
ziemniaki, wymieszać. Posypać warzywa
mąką, wymieszać ponownie, smażyć razem krótką chwilę. Wlać
mleko, dodać
kminek, wymieszać. Zmniejszyć moc palnika, przykryć patelnię pokrywką i dusić tak długo aż
ziemniaki będą miękkie, mieszając od czasu do czasu.. Czas duszenia zależy od gatunku
ziemniaków.

Gdy
ziemniaki zmiękną, zdjąć patelnię z palnika, dodać posiekaną
natkę pietruszki, garść
sera i wymieszać. Całość przełożyć do dużego (najlepiej płaskiego) żaroodpornego naczynia. Warstwa warzyw nie powinna być bardzo gruba.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wydrążyć środki.

Białą część
pora pokroić w półplasterki.
Groszek odsączyć z zalewy.Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju i zeszklić na nim
pora, dodając 1/2 łyżeczki
cukru. Dodać
groszek, zmniejszyć moc palnika i dusić przez kilka minut. Po tym czasie zdjąć patelnię z palnika i rozgnieść farsz łyżką.

Doprawić
solą i
pieprzem, dodać małą garść
sera (trochę
sera odłożyć) i dokładnie wymieszać.
Pomidory posolić w środku i z wierzchu. Napełnić je farszem z
groszku i poukładać na przygotowanych ziemniakach z
papryką.Na wierzchu każdego
pomidora ułożyć małą ilość tartego
sera.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać przez 30 - 40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i stopnia dojrzałości
pomidorów).Gotowe. Można podać na stół zachowując ostrożność, bo przy podanej ilości składników rzecz cała jest dosyć ciężka. I gorąca!