Wykonanie
Podam Wam przepis na smaczne ciacho, które spokojnie można podać jako tort.
Biszkopty, masa,
owoce i
galaretki to pyszne połączenie smaków wspaniale komponujących się ze sobą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)Przepis pochodzi z książki103 przepisy siostry Anastazji
Biszkopt biały:4
jajka8 łyżek
cukru3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
octuBiszkopt czekoladowy :4
jajka8 łyżek
cukru2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
octuMasa:1 litr
mleka2 opakowania budyniu
śmietankowego lub
waniliowego1 szklanka
cukru2 kostki
masłasok z 1/2
cytrynyDodatki:1 puszka
brzoskwiń50 dag zielonych
winogron3
galaretki zielone3
galaretki pomarańczowe
Wykonanie:Pieczemy
biszkopty. W tym celu
białka ubijam z
cukrem dodając po jednym
żółtku.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję
ocet, mieszam i przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 45 min w temp. 160'C.Tak samo przygotowuję
biszkopt czekoladowy i ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160'C na 45 min. Gotowe odstawiam, by całkowicie wystygły. Z
mleka odlewam ok szklanki, resztę gotuję, a pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i gotuję
budyń. Zestawiam i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się na wierchu kożuch. Studzę i dodaję porcjami do utartego
masła z
cukrem. Na koniec dodaję
sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na
biszkopt biały. Zaś w ciemnym
biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na
masie, po
między nie wkładając zielone
winogrona i zalewam tężejącą
galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w
trzech szklankach gorącej
wody. Kiedy
galaretka ładnie stężeje, wykładam resztę masy i kładę na wierzch
biszkopt z otworami, w które wkładam połówki
brzoskwiń odsączonych z zalewy i
brzoskwinie te zlewam tężejącą
galaretką pomarańczową uprzednio rozpuszczoną w
trzech szklankach gorącej
wody. Całość odstawiam na jakieś 2-3 godz.
