ßßß Cookit - przepis na Pulpety z mielonego indyka z sosem pomidorowo-winnym

Pulpety z mielonego indyka z sosem pomidorowo-winnym

nazwa

Wykonanie

Pulpety z indyka to jest to! Uwielbiam tę wersję! Gotuję je zawsze długo aż przy każdym kęsie rozpadają się w ustach, a sos jest tak zredukowanym,iż oblepia pulpety i ewentualne dodatki!
Składniki:
0,5 kg mielonego z indyka
1 jajko
Mąka do zagęszczenia pulpetów
2 marchewki
1 litr rosołu z piersi kurczaka lub indyka -ewentualnie kostka rosołowa
Sól
Pieprz
Majeranek
Odrobina vegety
Gałka muszkatałowa
0,5-1 szkl. białego wina - ja dodaje półsłodkie lub półwytrawne
Świeża natka pietruszki
Pomidory z puszki bez skórki x1 zblendowane
Jako dodatek: chleb, makaron lub ziemniaki.
Przygotowanie:
I mięso mocno przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i vegetą - mieszamy z mąką i jajkiem- formujemy pulpety
II marchew kroimy w kostkę
III do gotującego rosołu wrzucamy marchew oraz delikatnie pulpety - gdy pulpety będą podgotowane, a woda zredukuje się do połowy - dodajemy zblendowane pomidory z puszki oraz wino.
IV jeśli sos będzie za kwaśny (ze względu na pomidory) warto dodać odrobinę cukru. Teraz także możemy powtórnie doprawić sos solą i pieprzem.
V Gotujemy, aż sos zgęstnieje, a pulpety będą się rozpadać w ustach - ok. 1,5h
VI przed końcem dodajemy odrobinę gałki muszkatałowej
VII przyozdabiamy natką pietruszki, ewentualnie serem. VIII podajemy z chlebem czy razowym makaronem
Smacznego!
Linki do wprowadzenia do akcji Klopsiki i pulpety, zapraszam!
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2013/04/pulpety-z-mielonego-indyka-z-sosem.html