ßßß
Pulpety z indyka to jest to! Uwielbiam tę wersję! Gotuję je zawsze długo aż przy każdym kęsie rozpadają się w ustach, a sos jest tak zredukowanym,iż oblepia pulpety i ewentualne dodatki!
Składniki:0,5 kg mielonego z indyka1 jajkoMąka do zagęszczenia pulpetów2 marchewki1 litr rosołu z piersi kurczaka lub indyka -ewentualnie kostka rosołowaSólPieprzMajeranekOdrobina vegetyGałka muszkatałowa0,5-1 szkl. białego wina - ja dodaje półsłodkie lub półwytrawneŚwieża natka pietruszkiPomidory z puszki bez skórki x1 zblendowaneJako dodatek: chleb, makaron lub ziemniaki.
Przygotowanie:I mięso mocno przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i vegetą - mieszamy z mąką i jajkiem- formujemy pulpetyII marchew kroimy w kostkęIII do gotującego rosołu wrzucamy marchew oraz delikatnie pulpety - gdy pulpety będą podgotowane, a woda zredukuje się do połowy - dodajemy zblendowane pomidory z puszki oraz wino.IV jeśli sos będzie za kwaśny (ze względu na pomidory) warto dodać odrobinę cukru. Teraz także możemy powtórnie doprawić sos solą i pieprzem.V Gotujemy, aż sos zgęstnieje, a pulpety będą się rozpadać w ustach - ok. 1,5hVI przed końcem dodajemy odrobinę gałki muszkatałowejVII przyozdabiamy natką pietruszki, ewentualnie serem. VIII podajemy z chlebem czy razowym makaronemSmacznego!
Linki do wprowadzenia do akcji Klopsiki i pulpety, zapraszam!