Wykonanie

Pulpety z
indyka to jest to! Uwielbiam tę wersję! Gotuję je zawsze długo aż przy każdym kęsie rozpadają się w ustach, a
sos jest tak zredukowanym,iż oblepia pulpety i ewentualne dodatki!

Składniki:0,5 kg mielonego z
indyka1
jajkoMąka do zagęszczenia pulpetów2
marchewki1 litr rosołu
z piersi kurczaka lub
indyka -ewentualnie
kostka rosołowaSólPieprzMajeranekOdrobina
vegetyGałka muszkatałowa0,5-1 szkl.
białego wina - ja dodaje półsłodkie lub półwytrawneŚwieża
natka pietruszkiPomidory z puszki bez skórki x1 zblendowaneJako dodatek:
chleb,
makaron lub
ziemniaki.

Przygotowanie:I
mięso mocno przyprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem i
vegetą - mieszamy z
mąką i
jajkiem- formujemy pulpetyII
marchew kroimy w kostkęIII do gotującego rosołu wrzucamy
marchew oraz delikatnie pulpety - gdy pulpety będą podgotowane, a
woda zredukuje się do połowy - dodajemy zblendowane
pomidory z puszki oraz
wino.IV jeśli sos będzie za kwaśny (ze względu na
pomidory) warto dodać odrobinę
cukru. Teraz także możemy powtórnie doprawić sos
solą i
pieprzem.V Gotujemy, aż sos zgęstnieje, a pulpety będą się rozpadać w ustach - ok. 1,5hVI przed końcem dodajemy odrobinę
gałki muszkatałowejVII przyozdabiamy
natką pietruszki, ewentualnie
serem. VIII podajemy z
chlebem czy
razowym makaronemSmacznego!
Linki do wprowadzenia do akcji Klopsiki i pulpety, zapraszam!