ßßß
Ten post będzie uzupełniany w miarę możliwości, znalezionych i zasłyszanych ciekawostek dlatego serdecznie zapraszam;)*Gdy gotujesz paprykę, pomidory czy marchew - dodaj do niej odrobinę masła - smak boski, a i zwiększysz przyswajanie beta-karotenu.*Aby sałata nie traciła witamin oraz nie więdła - rwij ja palcami, a nie krój metalowym nożem* Wywary z gotowanych warzyw zawierają wiele witamin i minerałów. Jeśli możesz wykorzystaj je . Tak samo jest z wodą z makaronu (skrobia) - możemy ją wykorzystać do zagęszczenia sosu*Gdy gotujesz zielone warzywa jak brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę oraz kalafior - d odaj do nich odrobinę mleka - pozwoli to im zachować więcej witamin* Mówi się, iż oleje i margaryny są do smażenia, a masło do smaku i ja się z tym zgadzam;)* Zanim rozkroimy mięso gotowane na parzy czy wyjęte z piekarnika dobrze jest odczekać kilka minut, aby soki zawiązały się w nim i było soczyste.* Śmietana nie zważy się jeśli sos będzie letni i będzie powoli podgrzewany z pozostałymi składnikami