Wykonanie
`W świętach najbardziej lubię przygotowania; ) Tym razem były (są) naprawdę wyjątkowe; ) Nie czuję świątecznej atmosfery, nie słyszę kolęd i nie ma śniegu- i to jest w tym najlepsze. Wszystko jest naturalne, bez zbędnego patosu. A bawię się się bosko. Elegancka kolacja wigilijna, w moim stylu. Przebierane pieczenie tony pierniczków. Dużo radości. Lubię dawać i dostawać prezenty. To miłe i nie do końca komercyjne. W tym roku skupiłam się na paczkach pełnych smakołyków i książkach. Wszystko hand -made, łącznie z opakowaniem. Zapraszam Was po poczytania o przepisach na kulinarne prezenty ; )
1.PierniczkiRazem z
Fitkiem, upiekłyśmy pierniczki z ponad 2 kg
mąki... co oznacza że kula ciasta była większa od mojej głowy. Nie wiem czy było to bardziej zabawne, czy bardziej męczące.Podaję przepis na mniejszą ilość.Składniki:500 – 600 gram
mąkiszklanka płynnego
mioduszklanka
brązowego cukru (lub melasy)2
jajka150 ml
oleju roślinnego (może być
masło jeśli wolicie)(ewentualnie trochę
mleka, lub
jogurtu, do uzyskania optymalnej konsystencji)łyżeczka
przyprawy do piernikałyżeczka
imbirułyżeczka
gałki muszkatołowejduuużo
cynamonucukier migdałowyłyżeczka
sody i/lub
proszku do pieczeniaszczypta
soliWykonanie:takie ciasto powinno trochę poleżeć, może być godzina lub całą noc.1.
Jajka rozcieramy z
cukrem, dosypujemy
mąką,
miód,
olej i
przyprawy.2.Ugniatamy długo, aż cisto będzie elastyczne, zwarte w jednolitym kolorze.3.Rozwałkowujemy na oproszonej
mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy wzorki.4.Pieczemy w temp 200 * aż się ze
złocą. Około 5-7 minutPo przestudzeniu dekorujemy.
Mogę wisieć na choince, nie stracą nic w smaku.Muszę przyznać, ze przy naszej ilości dekorowanie było NAJGORSZE. Jestem jednak pewna, że pierwsze 50 pierniczków to prawdziwa przyjemność ; )
2. Praliny
czekoladowo orzechoweCzęść dalsza, genialne praliny. Proste i najlepsze na świecie. Każdy oszalał na ich punkcie ; )Przepis znalazła Fitek, pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl Cytuję:Składniki na około 25 pralinek:100 g
wafelków z nadzieniem z
orzechów laskowych, pokruszonych150 g
orzechów laskowych200 g nutelli250 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady (do obtoczenia)*, roztopionej w kąpieli
wodnej lub w mikrofali
Orzechy laskowe podpiec w piekarniku (około 180ºC przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu) lub na patelni. Obrać ze skórki (wystarczy potrzeć w dłoni, z podpieczonych
orzechów skórka bardzo łatwo schodzi). Posiekać.
Wafelki (najlepsze bez
polewy czekoladowej) drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane
orzechy, dodać nutellę i wymieszać.Z masy formować kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego (masa będzie klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie, można również dosypać więcej pokruszonych
wafelków), układać na talerzyku, schłodzić. Obtaczać w
czekoladzie i zostawić do jej zastygnięcia. „
3.
Miód z
bakaliamiTo bardzo efektowny podarunek, pomysł
rodem z Grecji. Ozdobne słoiczki napełniamy
miodem do połowy, zasypujemy
bakaliami, zakręcamy.
Miód powinien być na tyle płynny żeby się przelewał.
Bakalie nie opadną na dno.
4.
Czekoladki z aromatycznymi
cytrusami:Niestety nie mam zdjęcia, wszystkie już są zapakowane. Ale na pewno świetnie je sobie wyobrazicie.Składniki na 6 małych, okrągłych tabliczek:-3
gorzkie czekolady ( roztopione w kąpieli
wodnej)-
pomarańcza lub
mandarynka pokrojona w paski (obrana ze skórki, zagotowana na patelni z łyżką
brązowego cukru i np.
wódki cytrynowej)-opcjonalne
cynamonWykonanie:1.Pojemnik (u mnie małe niskie szklanki) wykładamy folią aluminiową2.Roztopioną
czekoladę wlewany na dno pojemnika3.Nakładamy
owoc z
syropem, posypujemy
cynamonem, zalewamy
czekoladą.4. Tak zrobione
czekoladki powinny spędzić kilka dobrych godzin w lodówce,
potem odklejamy z nich filię i pakujemy; )Moje pudełka wyglądają tak: