ßßß
Przepis własny.Składniki:3 marchewki, młode i średniej wielkości3 ziemniakidwie garści fasoli mieszanej - zielonej i żółtejkorzeń pietruszkipół seleraliść laurowy,sól i pieprz ziołowy - po szczypcie lub dwóch dla smakujogurt lub śmietana do zabielenia zupy - 3 łyżkiżeberka wędzone - około 40 dag,Wykonanie:Ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Z fasolki natomiast odciąć końcówki i pokroić ją na kawałki około 2-3 cm. Mięso wypłukać.
W garnku wstawić wodę. Tyle by warzywa zajęły mniejsze pół jej objętości, ale jeszcze ich nie dodawać. Do wody dodać sól, zagotować. Na gotującą włożyć mięso, obgotować je około 10 minut, zebrać wytwarzającą się pianę. Następnie wrzucić wszystkie warzywa, liść laurowy, trochę pieprzu.Gotować około pół godziny, by wszystko było miękkie. Spróbować, uzupełnić brak soli czy pieprzu. Wyłączyć.Na samym końcu dodać śmietanę lub jogurt. Do chłodnego jogurtu dodać trochę gorącej zupy, rozkłócić. Zabieg ten ma na celu zahartowanie dodawanego produktu, by zupa się nie zważyła. Dla tych którzy się boją robić w ten sposób - można dodać troszkę mąki pszennej do śmietany, rozkłócić, dodać do zupy, zagotować.Mięso obrać od kości, wkładać na każdy talerz, zalać porcją zupy.Smacznego :)Pozdrawiam, Kasia :)