Wykonanie

Idealna na zimowy obiadek,gorąca i sycąca :)

Składniki (4 porcje):~ok 250 g
fasoli~2 średnie
ziemniaki~boczek 200g~średnia
marchew,
pietruszka, 1/4
selera,
cebula~majeranek (łyżeczka),
liść laurowy x2,
ziele angielskie x4,
sól pieprz~2l
wywaru warzywno-
mięsnego (
mięsko np.
żeberka)

Wykonanie:
Fasole zostawiamy do namoczenia (min 8 godz) zalewając
wodą w objętości przynajmniej dwa
razy większej niż objętość samej
fasoli.Gotujemy :)
Fasolę płuczemy, zalewamy
wywarem i gotujemy ok 25-30 min. Po tym czasie dodajemypokrojoną
włoszczyznę (
marchew,
cebulę,
pietruszkę,
seler) oraz
liść laurowy, ziele ang gotujemy 15 min.W tym czasie kroimy
boczek w kostkę i podsmażamy bez tłuszczu, ponieważ sam
boczek ma go sporo.Podsmażony
boczek dodajemy do zupy i wrzucamy
ziemniaki pokrojone w kostkę.Gdy będą miękkie doprawiamy
solą (jeżeli brakuje),
majerankiem i
pieprzem