ßßß Cookit - przepis na Calzone z sezonowymi warzywami

Calzone z sezonowymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Lubisz pizzę?
Spróbuj calzone! Jest to popularna we Włoszech pizza w kształcie wielkiego pieroga.
Do środka możesz wrzucić co tylko zechcesz - zdrowe sezonowe warzywa, szynkę czy ulubione mięso. Jako przystawka (wtedy proponuję zrobić mniejszej wielkości) lub jako główne danie. Nam bardzo smakowało. :D
Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika!
Zrobiłam to na spotkanie znajomych- nikt nie narzekał, a nawet pytali się o przepis. ;)
No to się zabieramy. :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (500 g)
14 g suchych drożdży
300 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy/oleju
2 łyżeczki soli
Nadzienie:
Do nadzienia możecie użyć każdych warzyw lub w połączeniu z mięsem. Duża dowolność. ;)
Użyłam:
3 papryki (zielona czerwona żółta)
cukinia
bakłażan
cebula (czerwona/zwykła)
kilka pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
zioła prowansalskie
ostra papryka
oliwa do podsmażenia
ewentualnie ser
Dodatkowo:
jajko
2 łyżki mleka
oregano
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto. Zagniatamy (w maszynie z hakiem/ręcznie) wszystkie składniki na ciasto pamiętając o ciepłej wodzie. Ciasto powinno być elastyczne.
Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na około 1 , 5 h do wyrośnięcia.
W tym czasie pora na nasze nadzienie. ;) Przygotowujemy warzywa - myjemy i osuszamy.
Kroimy w kostkę paprykę, cukinię, bakłażana, cebulę. Pomidorki na połowę, a ząbki w drobniutką kostkę.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę (żeby była szklista).
Dodajemy stopniowo paprykę, cukinię i bakłażana. Na koniec czosnek i pomidorki.
Doprawiamy wszystko i zostawiamy do ostudzenia.
Jeżeli ciasto podwoiło swoją objętość to wyrabiamy chwilę, po czym dzielimy na części. mi wyszło 9.
Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy nadzienie (dodałam jeszcze trochę sera żółtego).
Sklejamy tak jak pierogi i kładziemy na blaszce do pieczenia.
Zostawiamy calzone na około 30 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Posyp oreganem na wierzchu.
Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. W zależności jakiej wielkości uformowaliście.
Gorące podajemy! :D
Smacznego :D
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/09/calzone-z-sezonowymi-warzywami.html