Wykonanie

Γεια σας!!Dzisiaj dzień z... Grecją!Jest naszym ulubionym
krajem pod względem kulinarnym, towarzyskim, klimatycznym i wielu innych...Po prostu raj...Znamy dużo zwyczajów i tradycyjnych dań, bo nasz dziadek pochodził z Grecji, więc bywamy tam co roku.Dziadek miał na imię Anastasis . Pochodził z wioski blisko Thessalonik - Vorino. Przyjechał do Polski, poznał naszą babcię i dalej możecie sobie dopowiedzieć. ;) Jednak Grecy są patriotami i ciągnęło go tak do Grecji, że postanowił wyjechać. Widziałyśmy go raz w życiu. Mimo tak krótkiego czasu, jaki był w Polsce, poznałyśmy go na tyle żeby za nim zatęsknić. Przywiózł nam trochę "ciepła" i będziemy go wspominać do końca życia.Jest wiele miejsc, które warto zobaczyć i zjeść będąc w Grecji. Jeśli tam jesteście nie możecie kierować się tylko przewodnikiem i wycieczkami zorganizowanymi. W wioskach lub miastach oddalonych od turystów można lepiej poznać tradycję, kulturę oraz wspaniałych Greków, którzy są otwarci na nowe znajomości.Najlepszą, a zarazem najgorszą cechą Greków jest to, że kierują się
motto: "σιγά, σιγά", czyli spokojnie, nigdzie się nie spieszą. Każdy może doświadczyć tego będąc w Grecji (np. autobusy spóźniają się o godzinę). Umawiając się na spotkanie musimy wiedzieć, że na przykład godzina 12.30 to dla nich minimum 13.30. ;)Grecy są bardzo przyjaznym i otwartym narodem, mają wielkie poczucie humoru i za to ich kochamy.Kuchnia grecka jest prosta, a zarazem przepyszna!! <3Ciekawostką jest to, że potocznie zwana
sałatka grecka jest tak na prawdę
sałatką wiejską - χωριάτικη σαλάτα (choriatiki
salata), tłumacząc z greckiego na polski . Jednak próbując w Polsce tej sałatki, nie doświadczymy tego samego smaku (zazwyczaj dodawana jest
sałata i nie jest doprawiana charakterystycznymi
przyprawami).Przedstawiamy Wam tradycyjną
sałatkę wiejską wraz z sosem tzaziki (τζατζίκι) oraz gemista.Do dzieła!Przepis na χωριάτικη σαλάτα -
sałatkę wiejskąTradycyjnie, wszystkie warzywa są krojone na duże kawałki, a
feta podawana jest w postaci plastrów na
sałatce. Najlepiej podawać z
sosem tzatziki i
chlebem pszennym (można też zrobić grzanki). Po zjedzeniu sałatki,
soki z warzyw,
oliwa i
przyprawy są połączone i zostają na dnie, wtedy maczamy tym
chlebkiem i jemy... Pycha <3

Składniki na 2 porcje:2/3
pomidoryogórek zielonypół
papryki2 mniejsze
cebule czerwoneoliwki - czarne/zielone
ser feta (pół kostki)
oliwa z oliwekocet winnyoreganopieprzPrzygotowanie:Kroimy
pomidory na ćwiartki lub na osiem części.
Ogórka obieramy i kroimy w plasterki.Oddzielamy gniazdo nasienne z
papryki, i kroimy
paprykę w cienkie paski.
Cebulę kroimy w piórka.Do miski dodajemy
ogórki,
paprykę,
pomidora,
cebulę,
oliwki.Na wierzch kładziemy
fetę pokrojoną w plastry.Polewamy wszystko
oliwą z oliwek,
octem, przyprawiamy i jemy! ;)

Przepis na τζατζίκι -
sos tzatziki
Składniki:
jogurt typu greckiego/ bałkański (musi być gęsty)
ogórek zielony3 ząbki
czosnkuoliwaocet winnypieprzsólPrzygotowanie:
Ogórka myjemy i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.Przeciskamy przez sitko sok z
ogórka.Obieramy
czosnek i kroimy ząbki, bardzo drobno.Do miseczki dodajemy
jogurt,
ogórka (bez soku) i
czosnek.Przyprawiamy
solą i
pieprzem, polewamy
oliwą i
octem.Greckie faszerowane
papryki - GemistaSkładniki:4
papryki1 saszetka
ryżu300 g
mięsa mielonego1 duża lub 2 małe
cebule1
pomidor4 łyżeczki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Kroimy
cebulę w kostkę i smażymy ją tak aby się zeszkliła.Dodajemy do
cebuli mięso i lekko podsmażamy.Dalej dodajemy pokrojonego
pomidora, koncentrat,
sól i
pieprz.Na koniec dodajemy
natkę pietruszki ( wcześniej pokrojoną).Można dodać również
przyprawy greckie ( jeśli posiadacie).Myjemy
papryki i faszerujemy je.Wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.Pod koniec pieczenia można dodać na wierzch
starty ser.Dla tych, którzy dotrwali do końca, prezentujemy parę podstawowych słówek:Dzień dobry Κ αλημέραDobry wieczór Κ αλησπέραDobranoc Κ αληνύχταCześć Γ εια σαςDziękuję ΕυχαριστώProszę Π αρακαλώJak masz na imię Π ως σε λενε?Mam na imię... Μ ε λενε...Za tydzień bierzemy pod lupę Kretę.Ciekawi?W poniedziałek filmik na fanpage, a we wtorek na blogu wpis.~M&M