Wykonanie
Na zaproszenie Trójmiejskich blogów trójmiejskie blogerki kulinarne (i nie tylko) przygotowały iście nadmorskie, czasem nowatorskie, propozycje wigilijnych potraw. Spotkałyśmy się w
Mitte -
chleb i
kawa, żeby obfotografowa ć nasze dania w świątecznych stylizacjach.W rezultacie powstała świąteczna e-książka, którą możecie obejrzeć (i pobrać) klikając w banerek poniżej. Polecam! Całą książkę i każdą potrawę z osobna...Wiem, że już dawno po Świętach, ale mam nadzieję, że przepisy zawarte w książce posłużą Wam w kolejnych latach. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby próbować ich przez cały rok. :)Moja propozycja - pierogi z morza to doskonały pomysł dla zapracowanych - wigilijne 2w1, dwa tradycyjne dania, których nie może zabraknąć na świątecznym
stole, połączone w jednej potrawie. Rumiane, chrupiące pierogi, które nigdy nie smakują tak dobrze, jak w Wigilię i
ryba - ale nie tradycyjny
karp, tylko
dorsz - prosto z morza. :)Przyznam szczerze, że jako wielka fanka babcinych pierogów z
kapustą i
grzybami, zabierałam się za nie z pewną dozą niepewności (Paweł podobnie), ale podsmażone i lekko skropione
sosem sojowym zniknęły naprawdę błyskawicznie.

inspiracja 'Kuchnia Polska potrawy regionalne'
Hanna Szymanderska wyd. Świat Książkiciasto2 szklanki
mąki2 łyżki
oleju rzepakowegojajkoprzegotowana
wodaszczypta
solifarsz400 g
filetów z dorsza150 g
wędzonego dorszałyżka
soku z cytrynybulion warzywny1/2 szklanki
orzechów włoskich5-6
szalotekłyżka
olejujajko2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżeczki ostrej wędzonej
papryki2 łyżki
sosu sojowegosól,
pieprzolej do podsmażenia
sos sojowy do podaniaFilety natrzeć
solą, skropić
sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Następnie przełożyć do rondla, zalać wrzącym
bulionem i gotować na małym ogniu około 15 minut. Zostawić w
bulionie do ostygnięcia.
Szalotki posiekać i zeszklić na
oleju. Wystudzone i odsączone filety,
rybę wędzoną i
orzechy także drobno posiekać. Wymieszać z
szalotkami,
natką pietruszki,
jajkiem i
przyprawami, ew. według uznania dodać więcej
papryki lub
sosu sojowego.Przygotować ciasto:
mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić
jajko, wlać
olej i stopniowo dolewając
wody, dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na posypanej
mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto, wykrawać kółka, wypełniać je przygotowanym farszem i dokładnie skleić brzegi.Wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować ok. 3 minut od wypłynięcia. Przestudzić.Bezpośrednio przed podaniem podsmażyć do zarumienienia z obu stron. Podawać skropione
sosem sojowym.Smacznego!

***zdjęcia: Subobiektywnaskład: Tatowy