ßßß Cookit - przepis na Pierogi z morza (z dorszem)

Pierogi z morza (z dorszem)

nazwa

Wykonanie

Na zaproszenie Trójmiejskich blogów trójmiejskie blogerki kulinarne (i nie tylko) przygotowały iście nadmorskie, czasem nowatorskie, propozycje wigilijnych potraw. Spotkałyśmy się w Mitte - chleb i kawa, żeby obfotografowa ć nasze dania w świątecznych stylizacjach.
W rezultacie powstała świąteczna e-książka, którą możecie obejrzeć (i pobrać) klikając w banerek poniżej. Polecam! Całą książkę i każdą potrawę z osobna...
Wiem, że już dawno po Świętach, ale mam nadzieję, że przepisy zawarte w książce posłużą Wam w kolejnych latach. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby próbować ich przez cały rok. :)
Moja propozycja - pierogi z morza to doskonały pomysł dla zapracowanych - wigilijne 2w1, dwa tradycyjne dania, których nie może zabraknąć na świątecznym stole, połączone w jednej potrawie. Rumiane, chrupiące pierogi, które nigdy nie smakują tak dobrze, jak w Wigilię i ryba - ale nie tradycyjny karp, tylko dorsz - prosto z morza. :)
Przyznam szczerze, że jako wielka fanka babcinych pierogów z kapustą i grzybami, zabierałam się za nie z pewną dozą niepewności (Paweł podobnie), ale podsmażone i lekko skropione sosem sojowym zniknęły naprawdę błyskawicznie.
inspiracja 'Kuchnia Polska potrawy regionalne' Hanna Szymanderska wyd. Świat Książki
ciasto
2 szklanki mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
jajko
przegotowana woda
szczypta soli
farsz
400 g filetów z dorsza
150 g wędzonego dorsza
łyżka soku z cytryny
bulion warzywny
1/2 szklanki orzechów włoskich
5-6 szalotek
łyżka oleju
jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
olej do podsmażenia
sos sojowy do podania
Filety natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Następnie przełożyć do rondla, zalać wrzącym bulionem i gotować na małym ogniu około 15 minut. Zostawić w bulionie do ostygnięcia.
Szalotki posiekać i zeszklić na oleju. Wystudzone i odsączone filety, rybę wędzoną i orzechy także drobno posiekać. Wymieszać z szalotkami, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami, ew. według uznania dodać więcej papryki lub sosu sojowego.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko, wlać olej i stopniowo dolewając wody, dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto, wykrawać kółka, wypełniać je przygotowanym farszem i dokładnie skleić brzegi.
Wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować ok. 3 minut od wypłynięcia. Przestudzić.
Bezpośrednio przed podaniem podsmażyć do zarumienienia z obu stron. Podawać skropione sosem sojowym.
Smacznego!
***
zdjęcia: Subobiektywna
skład: Tatowy
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/01/Pierogi-z-morza-z-dorszem.html