ßßß
inspiracja 'Kuchnia Polska potrawy regionalne' Hanna Szymanderska wyd. Świat Książkiciasto2 szklanki mąki2 łyżki oleju rzepakowegojajkoprzegotowana wodaszczypta solifarsz400 g filetów z dorsza150 g wędzonego dorszałyżka soku z cytrynybulion warzywny1/2 szklanki orzechów włoskich5-6 szalotekłyżka olejujajko2 łyżki posiekanej natki pietruszki1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki2 łyżki sosu sojowegosól, pieprzolej do podsmażeniasos sojowy do podaniaFilety natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Następnie przełożyć do rondla, zalać wrzącym bulionem i gotować na małym ogniu około 15 minut. Zostawić w bulionie do ostygnięcia.Szalotki posiekać i zeszklić na oleju. Wystudzone i odsączone filety, rybę wędzoną i orzechy także drobno posiekać. Wymieszać z szalotkami, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami, ew. według uznania dodać więcej papryki lub sosu sojowego.Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko, wlać olej i stopniowo dolewając wody, dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto, wykrawać kółka, wypełniać je przygotowanym farszem i dokładnie skleić brzegi.Wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować ok. 3 minut od wypłynięcia. Przestudzić.Bezpośrednio przed podaniem podsmażyć do zarumienienia z obu stron. Podawać skropione sosem sojowym.Smacznego!
***zdjęcia: Subobiektywnaskład: Tatowy