ßßß Cookit - przepis na Lodeczki z cukinii

Lodeczki z cukinii

nazwa

Wykonanie

Inspirację znalazłam w książeczce "Kuchnia grecka" z serii "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy", przepis podaję ze swoimi modyfikacjami.
2 średnie cukinie
2 łyżki oliwy
średnia posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
200 g mielonego mięsa drobiowego (w oryginale wołowego)
puszka pomidorów w kawałkach
3/4 szklanki bulionu drobiowego
1/3 (60 g) szklanki ryżu krótkoziarnistego
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
100 g camemberta z koziego mleka
sól, pieprz
30 g masła
1 1/2 łyżki mąki pszennej
szklanka mleka
lekko ubite jajko
szczypta gałki muszkatołowej
Cukinie przeciąć wzdłuż, łyżką usunąć miąższ, pozostawiając łupinki. Miąższ drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć, mieszając, aż się zarumieni. Następnie dodać posiekany miąższ z warzyw, pomidory (wraz z zalewą) i bulion. Doprowadzić do wrzenia, dosypać ryż, gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Doprawić pietruszką, solą i pieprzem.
Przygotować sos: masło rozpuścić, dodać mąkę. Smażyć, mieszając, aż mieszanina stanie się sucha i ziarnista. Zdjąć z ognia, stopniowo dodawać mleka, następnie postawić z powrotem na ogniu i mieszać, aż sos zgęstnieje. Po schłodzeniu dodać jajko i gałkę muszkatołową.
Cukinie ułożyć na blachach do pieczenia, wypełnić farszem. Następnie polać je sosem i ułożyć kawałki sera.
Piec ok. 35 min. w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/07/Lodeczki-z-cukinii.html