Wykonanie
Inspirację znalazłam w książeczce "Kuchnia grecka" z
serii "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy", przepis podaję ze swoimi modyfikacjami.
2 średnie
cukinie2 łyżki
oliwyśrednia posiekana
cebula2 rozgniecione ząbki
czosnku200 g
mielonego mięsa drobiowego (w oryginale wołowego)puszka
pomidorów w kawałkach3/4 szklanki
bulionu drobiowego1/3 (60 g) szklanki
ryżu krótkoziarnistego2 łyżki posiekanej świeżej
natki pietruszki100 g
camemberta z
koziego mlekasól,
pieprz30 g
masła1 1/2 łyżki
mąki pszennejszklanka
mlekalekko ubite
jajkoszczypta
gałki muszkatołowejCukinie przeciąć wzdłuż, łyżką usunąć miąższ, pozostawiając łupinki. Miąższ drobno posiekać. Na rozgrzanej
oliwie podsmażyć
cebulę i
czosnek. Dodać
mięso mielone i smażyć, mieszając, aż się zarumieni. Następnie dodać posiekany miąższ z warzyw,
pomidory (wraz z zalewą) i
bulion. Doprowadzić do wrzenia, dosypać
ryż, gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Doprawić
pietruszką,
solą i
pieprzem.Przygotować sos:
masło rozpuścić, dodać
mąkę. Smażyć, mieszając, aż mieszanina stanie się sucha i ziarnista. Zdjąć z ognia, stopniowo dodawać
mleka, następnie postawić z powrotem na ogniu i mieszać, aż sos zgęstnieje. Po schłodzeniu dodać
jajko i
gałkę muszkatołową.
Cukinie ułożyć na blachach do pieczenia, wypełnić farszem. Następnie polać je sosem i ułożyć kawałki
sera.Piec ok. 35 min. w temperaturze 190 stopni.Smacznego!