Wykonanie
Przeglądając zacną koleżankę Lodówkę natknęłam się na jeszcze nie wykorzystaną
cukinię;]Nie dość, że jest to danie banalnie proste, to jeszcze nie zajęło mi więcej jak godzinę, super!Przygotowanie: 60 minKoszt: 20-25 złSkładniki:2 średnie
cukinie1/2 kg
mięsa mielonego2 małe
cebule3 ząbki
czosnkusos
imbirowy z
soją Tao Tao
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowanatka pietruszki100 g
ryżu Basmati ( lub dwie
torebki, ile kto zje)
oliwa z oliwek1
pomidorser - jakikolwiek macie, byle dał się zapiecZaczynam od
cukinii, myję obydwie dokładnie, ponieważ nie obieram ze skórki. Odcinam końcówki i wycinam środek, czyli tą miękką część z nasionami. Nie wyrzucam tego jednak, kroję od razu na kostki, tudzież na drobno i odstawiam na bok...
Cebulę kroję również na drobno, wrzucam na rozgrzaną
oliwę, po chwili dokładam
mięso, mieszam, smażę do uzyskania koloru i smaku - bo przecież próbuję;p Dorzucam
pomidora pokrojonego w kostkę - proponuję go najpierw sparzyć, by pozbyć się skóry, ewentualnie, jak macie z puszki, to też mogą być;) Mieszam i nadal smażę. Dodaję wcześniej pokrojony środek
cukinii i tak wszystko razem jeszcze jakąś chwilę podsmażam, by zmiękło. doprawiam
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową oraz pod sam koniec wlewam kilka łyżek sosu
imbirowego z
soją.
Cukinię wkładam do wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego. Układam jedna obok drugiej. Wypełniam każdą
mięsem - do
oporu. Posypuję wyciśniętym przez praskę
czosnkiem.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni na jakieś 20 minut. Po tym czasie, jeszcze na chwilę zostawiam je w piekarniku, ale odkrywam część naczynia, nakładając
ser na
cukinie, nie za dużo.Układam na talerzu, na którym już ułożyłam
ryż posypany
pietruszką. Tyle;))Smacznego!;)