Wykonanie


Dzisiaj bardzo proste danie. Zwykła zapiekanka ryżowa. Zwykła, ale naprawdę smaczna. Lubimy zamieszczać tutaj na blogu takie proste dania, bo przekonaliśmy się już, że cieszą się one naprawdę dużym powodzeniem. Ludzie w internecie szukają nie tylko wyszukanych dań godnych ręki samego szefa Amaro, ale też zwykłych, prostych dań obiadowych. A my właśnie takie zwykłe i proste dania lubimy.Ostatnio
Madzia ma fazę na
kasze,
ryże i inne rzeczy bardziej zdrowe niż
ziemniaki. Więc i ja muszę to jeść. W
sumie nie narzekam, całkiem to smaczne :)Potrzebujemy:200 g
ryżu brązowego340 g
cukinii (1 średnia)150 g
sera Grana Padano180 g
jogurtu1 łyżka
musztardy francuskiej3 łyżki
masła (plus do natarcia formy)1 średnia
cebula1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2
białka z
jajek2 całe
jajka0,5 litra
buliony drobiowegosól,
pieprz do smakuPrzesmażamy na
maśle drobno posiekaną
cebulkę, dodajemy
ryż, chwilę podgrzewamy i zalewamy
bulionem. Gotujemy
ryż aż wchłonie cały
bulion i na koniec dodajemy
natkę pietruszki.
Cukinię kroimy w plastry.
Ryż mieszamy z
białkami i układamy ściśle w wysmarowanej
masłem blaszce. Na
ryżu układamy doprawione
solą i
pieprzem plastry
cukinii.
Jajka mieszamy z
jogurtem, dodajemy tarty
ser i
musztardę. Zalewamy tym
ryż i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-45 minut.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)