Wykonanie
Wracam jak co dzień na piechotę z pracy. Mijam jedne z największych bloków w Bełchatowie z kilkoma klatkami. Idę, idę, rozglądam się, nasłuchuję...Cisza.... Lipiec, 26 stopni na dworze, wakacje.Słońce, delikatny letni wiatr i...cisza...Jakie to smutne!Smutne są puste podwórka, "czyste" chodniki, brak odgłosu kopanej piłki i śmiechu dzieciaków ganiających się pod klatką.Moje dzieciństwo spędziłam grając w gumę na każdej przerwie w podstawówce. Po szkole grało się w zbijaka, czy krawężniki. Był nawet okres podchodów, czy grania w "palanta". To były czasy!Rodzice nie mogli swoich pociech przywołać do domów. Z okien było słychać punktualnie, jak kukułki o 19stej lub 20stej: "
Kasia, do domu!". Na co owa
Kasia odpowiadała: "Mamo, jeszcze 10 minut!" 10 minut oczywiście się przedłużało, aż kończyło się na powrocie do domu ze zwieszoną głową i łzami w oczach.Uwielbiałam łapanie chrabąszczy do słoików, zabawę w państwa, czy chowanego pod klatką.Do tego dochodziły obozy harcerskie, na których trzymało się wartę w wieku 9 lat o 2 w nocy (???!!!???), obierało 30kg
ziemniaków, czy stawiało samodzielnie prycze.Dodam, że o telefonach komórkowych nikt nie śnił, a mimo wszystko każdy zawsze wiedział gdzie i o której iść, aby spotkać koleżanki i kolegów. Opowiedzcie to dzisiaj dzieciakom- nikt Wam nie uwierzy!Więc chodzę tak sobie z pracy do domu i rozmyślam, dumam i wracam wspomnieniami do czasów, kiedy "karą" było wrócić do domu i oglądać przez okno starsze towarzystwo, które miało jeszcze kilka godzin wolności na podwórku...A wracając do przyjemności, kulinarnych przyjemności. Przedstawiam pieczone pierogi z
kurkami i
serem Grana Padano. Pyszne!

Składniki na 25sztuk pierogów oraz kilka łyżek farszu do podjedzenia w trakcie lepienia :)ciasto:2 szklanki
mąki pełnoziarnistej2 małe kubeczki
jogurtu (szklanka)większa szczypta
soliodrobina
kurkumy do zaostrzenia smaku ciasta lub
pieprzuWszystkie składniki zagnieć dokładnie na jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i przygotuj farsz.farsz:0,5kg świeżych
kurekśredniej wielkości
cebula50g
sera Grana Padano (można użyć każdego innego
sera, który lekko sklei farsz)pęczek świeżej
pietruszki2 łyżki
masłasól i pierz do smaku+ rozbełtane
jajko do posmarowaniaNa patelni rozpuszczamy
masło i wrzucamy oczyszczone, osuszone i drobno pokrojone
kurki.Dodajemy drobno posiekaną
cebulę, chwilę podsmażamy, a następnie przykrywamy pokrywką i dusimy ok.10 min. na małym ogniu pilnując, aby farsz się nie przypalił.Na koniec dodajemy poszatkowaną
pietruszkę,
ser oraz
sól i
pieprz.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm. Wycinamy kółka i sklejamy pierogi.- W końcu po kilku próbach nauczyłam się robić falbankę na pierogach :DPierogi kładziemy na wyłożonej papierem blasze, smarujemy
jajkiem i pieczemy do zrumienienia ok. 15-17min. w temperaturze 180stopni.


Podajemy jeszcze ciepłe.A Wy w co się bawiliście na podwórku? Czy też, jak ja nie mogliście usiedzieć w domu?Ps. Przypominam o trwającym konkursie. Więcej informacji o tu :)