Wykonanie
Lato pełną gębą, wszyscy w około uprawiają polski
sport narodowy, czyli grillowanie. Na działkach, na ogródkach, nawet na dziko
między blokami czy na trawniku. W końcu to nasza nowa świecka tradycja. Polska grillem stoi.
Karkówka,
kiełbasa, czasem coś bardziej wytwornego. Cokolwiek, to nie ma znaczenia. Liczy się ten cudowny czas spędzony z przyjaciółmi przy grillu. A czasem to tylko taka wymówka żeby się spotkać i wypić
piwo albo cztery. Więc my też nie mogliśmy być gorsi. Wszyscy grillują to my też.
Madzia przygotowała dwa rodzaje szaszłyków. Teraz zdradzimy Wam przepis na warzywne szaszłyki z
ziemniakami, a drugie z
mango i
krewetkami (rewelacyjne połączenie!) już za kilka dni. Bądźcie czujni, bo naprawdę warto znać ten przepis i szkoda go przegapić. Zaskoczycie nimi znajomych na grillu.Potrzebujemy:350 g
ziemniaków150 g średnich
pieczarek1
żółta papryka3 małe
cebule2 ząbki
czosnku6 łyżek
oliwy z oliwek1 strąk
chilisól1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu1
cytrynapatyczki do szaszłykówJeżeli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków to powinniśmy na samym początki włożyć je do pojemnika z
woda. Muszą się porządnie wymoczyć, aby nie spaliły się podczas grillowania.
Ziemniaki myjemy i nieobrane gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Kroimy je na kawałki.
Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki.
Paprykę również myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki, a
cebulę po obraniu na ćwiartki.
Oliwę wlewamy do miseczki. Wyciskamy do niej
czosnek i dodajemy posiekane na drobno
chili. Wrzucamy
zioła uprzednio zmiażdżone w moździerzu, dodajemy
sól do smaku i wszystko mieszamy.Wszystkie warzywa nabijamy na przemian na patyczki i całość smarujemy porządnie
oliwą z
przyprawami. Opiekamy na rozgrzanym ruszcie przez około 25 minut. Od czasu do czasu smarujemy
oliwą, która nam została.Podajemy skropione
sokiem z cytryny.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)