ßßß Cookit - przepis na Cukinie faszerowane pieczarkami i quinoa

Cukinie faszerowane pieczarkami i quinoa

nazwa

Wykonanie

Moi mili, jak tam wiosenne rozleniwienie? Coraz mniej chce Wam się gotować, a coraz więcej czasu chce Wam się spędzać na zielonej łące? Nie zniechęcajcie się, jest przecież cała masa szybkich i łatwych przepisów. Dziś przygotowałam dla Was może nie najszybsze danie, ale za to takie, które można sobie ze spokojem przygotować wcześniej i potem tylko do piekarnika z nim i jest gotowe. Na przykład dla gości, którzy być może zapowiedzieli się u Was na weekend. Na dodatek jest to znów danie, które jest uwielbiane prze nie-wegan.
2 małe cukinie
1 opakowanie pieczarek
2 cebule
nieco oliwy z oliwek
nieco quinoa
mielony rozmaryn
czosnek
sól
chili
można dodać roślinną śmietanę
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto z oliwą. w tym czasie pokroić pieczarki na mała kawałki, dodać do cebuli i usmażyć. Quinoa ugotować na sypko według opisu na opakowaniu.
Połączyć usmażone pieczarki z quinoa, dodać przyprawy, czosnek i ewentualnie śmietanę.
Cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć środek z pestkami. Jeżeli cukinie są bardzo młode, można wydrążone części pokroić i dodać do nadzienia pieczarkowego.
Wydrążone łódeczki wypełnić nadzieniem i piec ok. pół godziny przy temperaturze ok. 120 ˚C.
Polecam do tego dania sos do sałatki, najlepiej koktajlowy .
Przy okazji mam do Was ogromną prośbę. Ostatnio bloger robi mi szare zdjęcia, widać to na przykład u góry, gdzie ma być białe tło pod etykietką „vegan“. Ma to wpływ na całe zdjęcie. Można sobie pomóc i umieszczać zdjęcia w formacie png, ale ma to również wadę, zanim zdjęcie się pojawi, widać czarne tło pod zdjęciem, rewelacja estetyczna, prawda ;-)
No więc piszcie, jak coś wiecie, z góry dziękuję :-)
P. S.
Udało mi się znaleźć rozwiązanie. Jeżeli nie chcecie, aby blogger zmieniał kolor zdjęć, należy zmienić ustawienia: https://www.google.com/settings/plus -> Zdjęcia -> Autokorekta -> odznaczyć: Automatycznie poprawiaj nowe zdjęcia.
Może się komuś przyda :-)
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/04/cukinie-faszerowane-pieczarkami-i-quinoa.html