Wykonanie
Placki z
cukinii bardzo lubię, a mężczyzna lubi
grzyby tak więc połączenie idealne.Składniki : ( 2 porcje / około 8 placków )* 300 g
pieczarek,* 1
cebula,*
oliwa do smażenia,* 400 g
cukinii,* 2 łyżki
koperku ,* 2 łyżki
natki,* 1 ząbek
czosnku,* 2
jajka,* 3 łyżki
mąki,* 75 g
śmietany 12 %,*
sól,Przygotowanie :
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki,
cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.W garnku rozgrzej 2 łyżki
oliwy, podsmaż
cebulę, dodaj
pieczarki i smaż przez 5 minut.Dolej pół szklanki
wody i duś na wolnym ogniu 15 minut.Dolej
śmietanę zmieszaną z łyżką
mąki, przypraw do smaku
solą i
pieprzem dodaj posiekaną
natkę pietruszki.
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko
posól, po chwili odciśnij nadmiar
wody.Dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekani
koperek, dwa
jaja i 2 łyżki
mąki, delikatnie
osól.Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, na
oliwie smaż placki nakładając czubatą łyżkę masy. Każdy około 2 minut z każdej strony.Placki wyjmuj na ręcznik papierowy, podawaj z sosem.