Wykonanie
Po raz kolejny mój ulubiony zestaw warzyw czyli
marchew,
pieczarki i oczywiście
cukinia :) Może nie jest to szybie w wykonaniu danie, ale mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi :)
PRZEPIS (na około 32 sztuki):Składniki:ciasto:2
kubki mąki żytniej0,5 kubka ciepłej przegotowanej
wody1
jajko1 łyżka
oliwy z oliwekszczypta
soliFarsz:1 średniej wielkości
cukinia1
marchew1
cebula10
pieczarekząbek
czosnkuprzyprawy:
pieprz,
słodka papryka,
sólSos
curry:około 120 g
śmietany (ja użyłam sojowej można spróbować
śmietany do zup)1 mała
cebulkaprzyprawy:
curry,
pieprz,
słodka papryka,
zioła prowansalskieCIASTO:1. Do miski wsypujemy 2
kubki mąki żytniej
2. Dodajemy
wodę,
jajo,
oliwę i szczyptę
soli3. Wyrabiamy ciasto podsypując
mąka aż do momentu, kiedy przystanie przyklejać się do ręki
FARSZ:1. Obieramy i kroimy w drobną kostkę
pieczarki. Wrzucamy na patelnię lub do garnka i dusimy z odrobiną
oleju2.
Cukinię kroimy w drobną kostkę
3.
Marchew ścieramy na tarce
4. Dodajemy
cukinię i
marchew do
pieczarek po około 10 minutach. Wszystko razem dusimy pod przykryciem.
5 . Posiekany ząbek
czosnku6.
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy
przyprawy do smaku.
6. Z ciasta i farszu formujemy pierożki i układamy na blasze do pieczenia. Smarujemy
jajkiem.Pieczemy w 180 st.C około 20-25 minut
SOS:
1.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni.
2. Kiedy
cebula będzie miękka dodajemy
śmietanę i około 2 łyżeczki
curry,
pieprz i
paprykę do smaku.
...i GOTOWE!!!Pierożki smakuję świetnie z surówkami, same, na ciepło i na zimno. Zatem są idealne nie tylko na obiad, ale i na przekąskę na przyjęcie lub do pracy nawet jeśli nie mamy możliwości ich odgrzać.