ßßß
PRZEPIS (na około 32 sztuki):Składniki:ciasto:2 kubki mąki żytniej0,5 kubka ciepłej przegotowanej wody1 jajko1 łyżka oliwy z oliwekszczypta soliFarsz:1 średniej wielkości cukinia1 marchew1 cebula10 pieczarekząbek czosnkuprzyprawy:pieprz, słodka papryka, sólSos curry:około 120 g śmietany (ja użyłam sojowej można spróbować śmietany do zup)1 mała cebulkaprzyprawy: curry, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
CIASTO:1. Do miski wsypujemy 2 kubki mąki żytniej
2. Dodajemy wodę, jajo, oliwę i szczyptę soli
3. Wyrabiamy ciasto podsypując mąka aż do momentu, kiedy przystanie przyklejać się do ręki
FARSZ:1. Obieramy i kroimy w drobną kostkę pieczarki. Wrzucamy na patelnię lub do garnka i dusimy z odrobiną oleju
2. Cukinię kroimy w drobną kostkę
3. Marchew ścieramy na tarce
4. Dodajemy cukinię i marchew do pieczarek po około 10 minutach. Wszystko razem dusimy pod przykryciem.
5 . Posiekany ząbek czosnku
6. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy do smaku.
6. Z ciasta i farszu formujemy pierożki i układamy na blasze do pieczenia. Smarujemy jajkiem.Pieczemy w 180 st.C około 20-25 minut
SOS:
1. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni.
2. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy śmietanę i około 2 łyżeczki curry, pieprz i paprykę do smaku.
...i GOTOWE!!!Pierożki smakuję świetnie z surówkami, same, na ciepło i na zimno. Zatem są idealne nie tylko na obiad, ale i na przekąskę na przyjęcie lub do pracy nawet jeśli nie mamy możliwości ich odgrzać.
