Wykonanie
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez pierogów. Co roku jednak udawało mi się „zwalić” ich robotę na kogoś innego bo święta rozkładały się tak, że wywędrowywaliśmy zawsze z domu. Dla mnie osobiście najgorszą robotą przy pierogach jest zagniatanie ciasta.
Mąka wtedy jest wszędzie.
Potem ciasto trzeba rozwałkować a to też nie lada wyczyn jak mi się wydawało. Jednym słowem łatwiej pójść i kupić gotowe, przynajmniej mamy gwarancję, że się nie rozkleją przy gotowaniu, ciasto nie będzie twarde ani sine a farsz będzie odpowiednio doprawiony. W tym roku jednak postanowiłam, że pierogi zrobię sama. Jak się okazało nie jest to sztuka trudna i nawet dla takiego lenia jak ja, który w kuchni raczej brudzić się nie chce, jest to wykonalne.Ci, którzy mnie znają wiedzą, że w domu mam małą „wszędobylską” roczną istotkę, która zwykle musi wszystko zobaczyć, dotknąć i w efekcie spróbować (w innym przypadku uwierzcie mi potrafi naprawdę głośno protestować). Jak więc udało mi się zrobić aż 120 pierogów? Nie uwierzycie, ale przy pomocy maszyny do pieczenia
chlebaSkładniki na ciasto (z tych proporcji wychodzi ok 60 pierogów):200ml
wody (w razie gdyby ciasto było zbyt twarde można jej dolać więcej)2
jajka500g
mąkiW tej kolejności wkładamy wszystkie składniki do maszyny do pieczenia
chleba i przy pomocy programu
makaron zagniatamy ciasto. U mnie w maszynie jest to program 7 i trwa zaledwie 15 minut.Oczywiście ciasto można zagnieść tradycyjną metodą. Nie wiem ile czasu to wtedy zajmuje.Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na kilka mm. Szklanką wycinamy kółka.Składniki na farsz:500g
kapusty kiszonej300g
pieczarek2
cebule2 ząbki
czosnkułyżka
oliwyczarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
sólKapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki (tak żeby się nie ciągnęły „farfocle”) i wkładamy do garnka.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy dość drobno. Wkładamy do
kapusty.
Cebulę i
czosnek siekamy i podsmażamy na
oliwie z oliwek. Wkładamy do garnka z
kapustą i
pieczarkami. Dolewamy trochę
wody i zagotowujemy. Doprawiamy
pieprzem i
solą.Po łyżeczce farszu układamy na kółku z ciasta i zaklejamy w pieroga.Pierogi gotujemy ok 7 minut w gotującej się osolonej wodzie (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej.