ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez pierogów. Co roku jednak udawało mi się „zwalić” ich robotę na kogoś innego bo święta rozkładały się tak, że wywędrowywaliśmy zawsze z domu. Dla mnie osobiście najgorszą robotą przy pierogach jest zagniatanie ciasta. Mąka wtedy jest wszędzie. Potem ciasto trzeba rozwałkować a to też nie lada wyczyn jak mi się wydawało. Jednym słowem łatwiej pójść i kupić gotowe, przynajmniej mamy gwarancję, że się nie rozkleją przy gotowaniu, ciasto nie będzie twarde ani sine a farsz będzie odpowiednio doprawiony. W tym roku jednak postanowiłam, że pierogi zrobię sama. Jak się okazało nie jest to sztuka trudna i nawet dla takiego lenia jak ja, który w kuchni raczej brudzić się nie chce, jest to wykonalne.
Ci, którzy mnie znają wiedzą, że w domu mam małą „wszędobylską” roczną istotkę, która zwykle musi wszystko zobaczyć, dotknąć i w efekcie spróbować (w innym przypadku uwierzcie mi potrafi naprawdę głośno protestować). Jak więc udało mi się zrobić aż 120 pierogów? Nie uwierzycie, ale przy pomocy maszyny do pieczenia chleba
Składniki na ciasto (z tych proporcji wychodzi ok 60 pierogów):
200ml wody (w razie gdyby ciasto było zbyt twarde można jej dolać więcej)
2 jajka
500g mąki
W tej kolejności wkładamy wszystkie składniki do maszyny do pieczenia chleba i przy pomocy programu makaron zagniatamy ciasto. U mnie w maszynie jest to program 7 i trwa zaledwie 15 minut.
Oczywiście ciasto można zagnieść tradycyjną metodą. Nie wiem ile czasu to wtedy zajmuje.
Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na kilka mm. Szklanką wycinamy kółka.
Składniki na farsz:
500g kapusty kiszonej
300g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
sól
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki (tak żeby się nie ciągnęły „farfocle”) i wkładamy do garnka. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy dość drobno. Wkładamy do kapusty. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Wkładamy do garnka z kapustą i pieczarkami. Dolewamy trochę wody i zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i solą.
Po łyżeczce farszu układamy na kółku z ciasta i zaklejamy w pieroga.
Pierogi gotujemy ok 7 minut w gotującej się osolonej wodzie (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/pierogi-z-kapusta-i-pieczarkami